Aktier

Aktier: Rød start på Wall Street efter Trumps pandemiadvarsel

Foto: Richard Drew

De amerikanske aktiemarkeder åbner onsdag med solide fald efter dystre prognoser om et stigende antal amerikanske coronadødsfald og økonomisk skade.

S&P 500-indekset afsluttede tirsdag det værste kvartal siden finanskrisen i 2008 og indekset åbner onsdag med et fald på 3,5 pct. i 2479.

Dow Jones-indekset bliver sendt ned med 3,7 pct. til 21.106, og det teknologitunge Nasdaq-indeks åbner med et minus på 2,9 pct. i 7560.

Tirsdag aften fortalte den amerikanske præsident, Donald Trump, at USA står foran to "meget smertefulde uger" som følge af en stigning i antallet af smittetilfælde, og Det Hvide Hus' sundhedsembedsmænd har modelleret et enormt hop i de virusrelaterede dødsfald, selv med strenge sociale distancetiltag.

Økonomien står også over for en ordentlig overhaling, og Loretta Mester, som er chef for den amerikanske centralbanks, Federal Reserves (Fed), afdeling i Cleveland, fortalte tirsdag aften, at hun regner med, at den amerikanske økonomis nøgletal vil vise sig at blive "meget slemme" under viruskrisen, og at landets arbejdsløshed vil stige til mere end 10 pct.

- Jeg er ikke overrasket over, at markedet er faldet, idet vi har haft en enorm volatilitet. En del af dette er drevet af frygt, idet investorerne bare vil gå i kontanter for enhver pris, siger Bob Tull, der er chef for Procure Holdings, til Bloomberg News.

Finansaktierne er hårdt ramt, hvor Bank of America falder 5,1 pct., og investeringsbanken Goldman Sachs taber 5,4 pct.

Det amerikanske olie- og gasselskab Whiting Petroleum har indgivet sin konkursbegæring, såkaldt chapter 11. Selskabet har indgået en aftale med nogle kreditorer om at efterfølge en omfattende restrukturering. Whiting har 585 mio. dollar i kontanter og vil fortsætte sin forretning uden betydelige afbrydelser.

Whiting Petroleum-aktien falder 40 pct. fra start.

Der er generelt også pres på energiaktierne tirsdag, hvor Chevron åbner 4,4 pct. lavere, og Apache Corp. taber 5,7 pct.

APPLE-LEVERANDØR: 5G BLIVER KLAR TIL EFTERÅRET

Nye iPhone-modeller med mulighed for 5G kommer - trods corona-krisen - til at være klar til lancering i efteråret.

Sådan lyder de beroligende meldinger onsdag fra iPhone-leverandøren Foxconn, skriver Bloomberg News.

Trods de beroligende meldinger åbner Apple-aktien med et fald på 2,7 pct.

XEROX DROPPER FJENDTLIGE OVERTAGELSE AF HP

Tvekampen mellem cheferne i Xerox og HP ser tirsdag ud til at være overstået. Og bestyrelsen og direktørerne i HP vandt, for Xerox har officielt droppet sit forsøg på at gennemføre en overtagelse af HP, der er en af verdens største producenter af computere og printere.

Xerox, den amerikanske kæmpe inden for blandt andet kopimaskiner, har på den baggrund tirsdag trukket sit overtagelsestilbud tilbage. Årsagen er den tumult på finansmarkederne og den økonomiske nedtur, som coronavirusset har udløst.

Xerox indledte sin jagt på HP tilbage i november sidste år og løftede så sent som i februar sit bud per aktie i HP fra 22 til 24 dollar, hvilket var ensbetydende med en samlet overtagelsespris på mere end 35 mia. dollar.

HP har omvendt i starten af marts for anden gang afvist buddet fra Xerox og samtidig opfordret aktionærerne til at takke nej til tilbuddet.

Xerox' aktie bliver sendt ned med 2,3 pct., og HP's aktie åbner 5,9 pct. lavere.

Supermarkedskæden Kroger forventer, at salget og den justerede indtjening vil blive bedre end den årlige vækstrate i prognosen for 2020.

Det kommer efter, at selskabet har oplevet et stærkt salg i februar, hvor coronapandemien har udløst et betydeligt løft i salget på tværs af fysiske butikker såvel som online. Kroger pointerer også, at salget er accelereret i marts.

Kroger-aktien stiger med 0,6 pct.

Blackberry dykker 14 pct., efter at den canadiske sikkerhedssoftwarekoncern, der tidligere har lavet smartphones, tirsdag aften leverede regnskab for det forskudte fjerde kvartal, hvor indtjeningen er bedre end ventet, mens salget er til den svage side.

Blackberry holder igen med prognosen for det nye regnskabsår som følge af coronavirusudbruddet, der blandt andet rammer bilsegmentet, og dermed blandt andet også selskabets software til selvkørende biler.

Læs også
Top job