Aktier

USA/åbning: Stryger frem efter positive jobdata

Begejstringen er tiltagende på de amerikanske aktiebørser i New York, hvor der kort efter åbningen ses fremgang i de ledende aktieindeks - det brede S&P 500, det teknologidominerede Nasdaq og de tunge aktiers Dow Jones-indeks på 1,2-1,7 pct.

Katalysator for fremgangen er ikke mindst eftermiddagens positivt overraskende beskæftigelsesrapport for juni, som giver finansmarkederne håb om, at trængslerne som følge af corona-epidemien snart er ovre trods aktuelle genoptagelse af restriktioner i en del amerikanske stater.

Beskæftigelsesrapporten viser at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 4.800.000 personer i juni. Det var bedre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 3.230.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News. Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 4.767.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 3.000.000.

Samlet faldt arbejdsløsheden til 11,1 pct. fra 13,3 pct. Økonomerne havde ventet et fald i arbejdsløsheden til 12,5 pct.

Den gennemsnitlige lønstigning er beregnet til 5,0 pct. på årsbasis mod en ventet stigning på 5,3 pct., og den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid er som forventet målt til 34,5 timer.

Samtidig blev det oplyst, at 1,427 mio. amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge, og det var flere nytilmeldte ledige end ventet. Ifølge medianen af estimater indsamlet af Bloomberg var der blandt økonomerne ventet 1,350 mio. nye ledige. Ugen før meldte 1,482 mio. sig ledige for første gang. Det tal er revideret 1,480 mio. ved første opgørelse for en uge siden.

Antallet af fortsatte ledige steg til 19,290 mio. mod estimeret 19,0 mio. ifølge Bloomberg og 19,231 mio. ugen tidligere.

Udviklingen i de økonomiske data føjer sig til forventningerne om, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og regeringen i Washington vil tilføre fortsatte stimuli til virksomhederne og de private forbrugere, og til positive forventninger om, at de tilbageslag, som corona-epidemien forårsagede, hurtigt vil blive overvundet. På den baggrund trækkes de amerikanske aktier generelt højere.

- Set med mine øjne er det indledningen til et nyt "bull-marked". Aggressive finanspolitiske og pengepolitiske stimuli vil fortsætte og det vil støtte markedet, og aktuelle økonomiske data antyder, at en økonomisk vending vil vise sig, siger direktør i det amerikanske investeringsselskab Baird Patric Spencer til Bloomberg News.

Blandt enkeltaktierne kunne elbilproducenten Tesla oplyse om levering af i alt 90.650 elbiler i andet kvartal, og det var en del flere end analytikerne havde regnet med. De havde ventet, at Tesla ville nå 83.071 leveringer i perioden, viser estimater indsamlet af Bloomberg News.

Koncernen oplyser dog i en meddelelse, at det endelige antal leveringer i kvartalet kan svinge med "op til 0,5 pct. eller mere".

Teslas fabrik i Fremont i delstaten Californien lukkede midlertidigt ned, i kølvandet af at coronavirusset bredte sig til USA.

Dermed var fabrikken lukket en stor del af andet kvartal, men nu er produktionen igen nået op på de tidligere niveauer, lyder det i torsdagens meddelelse.

Investorerne tager godt imod opdateringen fra det amerikanske selskab, og Teslas aktie bliver sendt op med 8,1 pct. i den indledende handel.

Læs også
Top job