Aktier

Aktier/middag: Novo tynger risikovilligt indeks med Mærsk i front

Især Mærsk-aktierne, men også bankerne og FLSmidth ligger som repræsentanter for de store cykliske aktier i toppen af det danske C25-indeks, der lige som de øvrige europæiske markeder er præget af fornyet risikovillighed.

Men stigningen for det danske eliteindeks på 0,3 pct. til 1383,15 blegner lidt i forhold til et løft for det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks på 1,2 pct. mandag middag. Og anledningen er især et fald til den tunge, men defensive Novo-aktie på 0,4 pct. til 434,90 kr., forklarer chefaktiehandler i Danske Bank. Mads Zink.

- Asien har haft en rigtig god start, Kina endte 5 pct. oppe, så det har smittet positivt af på hele Europa, som er startet positivt i dag. Også Danmark, som dog er mindre oppe end de andre markeder på grund af vores sammensætning. Det er de mere cykliske aktier og finansaktier, der stiger meget, og de vægter mindre tungt i Danmark, mens de defensive bliver brugt som finansieringskilde, og de vejer tungere, bemærker han.

NYT OM MÆRSK

Mærsk-aktierne stiger henholdsvis 2,8 pct. til 7645 kr. og 3,1 pct. til 8252 kr. for A- og B-aktien, og der knytter sig mandag formiddag selskabsspecifikke nyheder til aktierne.

Ifølge mæglerhuset Clarksons Platou kan Mærsk være på vej mod en fremgang i driftsresultatet i 2020, selv om coronapandemien har lagt økonomier verden over ned, hvilket også har ramt containertransporten.

Samtidig har Deutsche Bank hævet anbefalingen af Mærsks B-aktie til "køb" fra "hold" og sat kursmålet op til 9500 kr. fra 7200 kr.

Yderligere har A.P. Møller-Mærsk oplyst, at koncernen har købt det svenske logistikselskab KGH Customs Service, der er specialist i handel og toldklarering i Europa, af Bridgepoint Development Capital for 2,6 mia. svenske kr. svarende til 1,9 mia. kr. I 2019 havde KGH en omsætning på 890 mio. svenske kr. og en EBITDA-indtjening på cirka 160 mio. svenske kr. samt en EBITDA-margin på cirka 18 pct.

Men Mads Zink antager, at det mest er den generelle risikovillighed i markedet, der støtter fremgangen i aktien.

- Det er mest risikovilligheden, der gør, at den ligger, hvor den ligger. Jeg tror ikke, at købet gør så meget, kommenterer han.

PLUSSER TIL DE CYKLISKE

Et plus til FLSmidth på 3,0 pct. til 200 kr., til Danske Bank på 2,6 pct. til 95,04 kr. og til Jyske Bank på 2,2 pct. til 203,10 kr. finder ifølge Mads Zink også sin begrundelse i den den generelle markedsstemning.

Danske Bank-aktien endda, selv om banken er igen i fokus og ikke for det positive. Banken sælger ifølge Børsen igen Flexinvest Fri-produktet, som flere eksperter mener, at kunderne må forvente at tabe penge på. For godt et år siden lovede Danske Banks topchef, Chris Vogelzang, ellers bod og bedring i forhold til produktet.

Øverst i indekset troner ISS med et plus på 3,6 pct. til 109,90 kr., og her er den mest sandsynlige forklaring, at aktien på det seneste har været under pres, men nu får lidt revanche, mener Mads Zink.

GODT NYT FOR HØREAPPARATER

Hørerapparataktierne GN og Demant er også i fremgang mandag middag med stigninger på henholdsvis 0,6 pct. til 370,10 kr. og 2,8 pct. til 186,85 kr.

I en ekstraordinær opdatering ser den schweiziske høreapparat-producent Sonova et fald i omsætningen i første halvår på 25-35 pct., men Sonova peger samtidig på, at opsvinget i det globale høreapparatmarked i de seneste uger har været hurtigere end ventet. Og her lægger Mads Zink mest vægt på den positive vinkel.

- Jeg synes, at Sonova siger, at markedet er ved at komme tilbage igen, bemærker han.

GODT OG SKIDT FRA SIDEPAPIRERNE

Blandt sidepapirerne er der løft på 2,4 pct. til 47,40 kr. til Nordea. Ud over generel fremgang til finansaktierne kan investorerne notere, at Nordea køber erhvervsmæssige og individuelle pensionsporteføljer af norske Frende Livsforsikring, for at kombinere forretningen med bankens norske forsikringsselskab Nordea Liv Norge.

Samtidig vil Nordea Liv indgå en langsigtet aftale om at distribuere pensionsprodukter for de norske Sparebanker, der ejer Frende.

Chemometec har opjusteret sine forventninger til omsætningen i 2019/20 med 1 mio. kr. til 214 mio. kr. mod tidligere 205-213 mio. kr., oplyste selskabet lige ved åbningen af dagens handel. Det kvitterer investorerne med at sende aktien op med 5,2 pct. til 355,50 kr. mandag middag.

For Netcompany går det den modsatte vej, efter at aktien har fået sænket sin anbefaling til "hold" fra "køb" af Danske Bank.

Det fremgår af data fra Bloomberg News.

Danske Bank hæver dog i samme ombæring kursmålet for aktierne i it-konsulentselskabet til 500 kr. fra 400 kr. Men Netcompany-aktien ligger mandag middag 2,8 pct. lavere i 461 kr.

Læs også
Top job