Aktier

Europa/middag: Rejseaktier taber mest højde i fladt marked

De europæiske aktiemarkeder ligger mandag middag med mindre udsving, hvor især rejseselskaberne er ramt af stigende smittetal i Spanien og britiske rejserestriktioner.

- Det har altid været denne bekymring, når nedlukningsrestriktionerne blev løftet, så ville vi få en stigning i smittetallene og genindførsel af de sociale restriktioner, siger Alastair George, der er chefstrateg hos Edison Investment Research, til Reuters.

- Det påvirker ikke kun folk, der skal på ferie, idet risikoen er, at økonomierne skal lukke ned igen. Men det er ikke sket, og derfor er der kun en afmålt effekt af weekendens nyheder, siger Alastair George.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks ligger med et fald på 0,1 pct. Det tyske DAX-indeks løftes med 0,3 pct., mens det britiske FTSE 100-indeks taber 0,2 pct.

De fem meste faldende aktier i det fælleseuropæiske indeks, Stoxx 600, tilhører alle den samme branche: Rejsebranchen.

Det går skidt for TUI, Europas største rejseselskab, der falder med 11 pct., mens Easyjet dykker 12 pct., og IAG, der blandt andet ejer British Airways, er nede med 8,3 pct.

Det røde takter til rejsebranchen kommer, efter at fornyet frygt for en andenbølge af coronavirus navnlig i Spanien, har fået den britiske regering til at indføre karantænekrav for alle, der rejser til Storbritannien fra det spanske fastland.

Coronakrisen har fået Rolls-Royce, der producerer flymotorer, til at overveje et frasalg af sin ITP Aero-afdeling, der blandt andet producerer dele til kampflyet Eurofighter Typhoon. Det skal ske for at skaffe livsnødvendig likviditet til at overleve pandemien.

Det skriver The Daily Telegraph.

Rolls-Royce fortæller selv, at man er på udkig efter en hurtig handel efter sidste års mislykkede salgsforsøg til spanske Indra Sistemas.

Aktierne i Rolls-Royce falder 5,3 pct. til 254 pence.

Investorerne flygter for alvor over i guld, der traditionelt bliver regnet for sikker havn i krisetider, og det sender spotprisen på guld i vejret til en ny rekord.

Guldprisen stiger med 2,2 pct., og den er steget med 7 pct. i løbet af den seneste uge. Sølvprisen stiger med 6 pct., og den er steget med knap 25 pct. over den seneste uge.

Det er frygten for, at coronapandemien vil slå bunden ud af den globale økonomiske vækst parret med spændingerne mellem USA og Kina, en svag dollar og massive hjælpepakker fra centralbankerne, der sender guldprisen i vejret.

Det vurderer Gavin Wendt, der er senior råvareanalytiker hos Minelife.

På børsen i London stiger ædelmetalproducenten Polymetal med 5,8 pct., og Centamin løftes med 4,5 pct.

Aktiverne i den kollapsede fintech-virksomhed Wirecard tiltrækker sig interesse fra over 130 investorer, hvilket sender aktien op med 23,6 pct. til 1,96 euro mandag middag.

Mindst 60 potentielle købere har underskrevet fortrolige aftaler, der relaterer sig til at byde på Wirecards nordamerikanske forretningsenhed, mens 77 købere har gjort det samme for virksomhedens kerneforretning.

Det oplyste selskabets midlertidige bobestyrer, Michael Jaffe, i en meddelelse sent fredag. Her beskrev han også, at selskabet har likviditet til at fortsætte driften "for øjeblikket".

Læs også
Top job