Aktier

Aktier/middag: Vestas og Carlsberg stiger på konkurrentnyt

Det er torsdag konkurrentnyt, der præger den danske aktiehandel i eliteindekset, C25, hvor Vestas stryger til tops efter et kvartalsregnskab fra konkurrenten Siemens Gamesa, mens Carlsberg nyder godt af gode kinesiske takter fra hollandske AB Inbev.

C25-indekset har vendt lidt af morgenens fald og ligger ved middagstid og jonglerer omkring en lille stigning på 0,1 pct.

Omvendt skidt står det til for energikæmpen Ørsted, der onsdag aften tabte en udbudsrunde i Holland og måtte se et projekt på 750 MW i Holland gå til en konkurrerende virksomhed.

Ifølge Daniel Fabricius, der er børsmægler hos ABG Sundal Collier, er det nyt fra Japan og et konkurrentregnskab, der trækker Vestas til tops i markedet med en stigning på 2 pct. til 823,40 kr.

- For det første indgår MHI et konsortium med Copenhagen Infrastructure Partners til at lave off-shore projekter i Japan. Der kan man tænke, at Vestas er en oplagt leverandør til det. Så kom Siemens Gamesa også med regnskab, hvor der var en del problemer med landmølleforretningen, men omvendt viser regnskabet ikke noget pristryk på den gennemsnitlige salgspris per megawatt, lyder det fra Daniel Fabricius.

Siemens Gamesa kom ud af det forskudte tredje kvartal med et underskud på 466 mio. euro, svarende til rundt regnet 3,5 mia. kr., mens samme periode sidste år bød på et overskud på 21 mio. euro.

Omsætningen faldt i perioden endvidere med 8 pct. på årsbasis til 2411 mio. euro, mens driftsresultatet, EBIT før goodwill-justeringer vendte til minus 161 mio. euro fra plus 159 mio. euro.

Der er mere energinyt torsdag, efter at Ørsted onsdag aften måtte gå tomhændet fra et udbud af havvind med en samlet kapacitet på 750 megawatt (MW) i Holland. Det viser resultatet fra de hollandske myndigheder, der blev offentliggjort onsdag aften dansk tid.

Ørsted-aktien falder 1,1 pct. til 906,00 kr.

- Det er interessant, at Ørsted taber kontrakten til Shell, der er en oliegigant, som satser på ny teknologi, og det kan man tænke over til fremtiden med Ørsted, men aktien taber alligevel ikke så meget, siger Daniel Fabricius.

Carlsberg-investorerne kan torsdag skæve til nyt fra bryggerigiganten AB Inbev, der torsdag morgen har gjort status for andet kvartal af 2020. Den organiske vækst i det coronaramte kvartal landede på minus 17,7 pct., men det var en del bedre end frygtet, idet analytikerne havde estimeret en negativ vækst på 23 pct.

Omsætningen endte på 10,29 mia. dollar, hvilket også var bedre end de 9,45 mia. dollar, der var ventet.

- Der er positivt nyt fra fra Ab Inbevs regnskab, men ikke noget, der får lov at bide sig rigtigt fast på en stille dag.

Carlsberg-aktien ligger 0,9 pct. højere i 955,20 kr.

Omvendt dykker Royal Unibrew med 1 pct. til 642,40 i torsdagens marked.

- Der er alligevel forskel på de to bryggerier, for Carlsberg har eksponering i Kina, og det er her specifikt, at AB Inbev siger, at det går godt. Men man kunne godt have forestillet sig, at det ville give lidt mere medvind til bryggerierne, end det er tilfældet, siger børsmægleren.

ISS har fået en ny storaktionær i form af Longview Partners, der har købt op i serviceselskabet og nu sidder på godt 5 pct. af aktiekapitalen samt lidt over 7 pct. af stemmerne i selskabet.

ISS falder 1 pct. til 100,45 kr.

Kabelkoncernen NKT har været til gennemsyn hos analytikerne hos Nordea. Det har resulteret i et hævet kursmål for aktien til 215 kr. fra hidtidige 185 kr.

Anbefalingen lyder fortsat på "køb" af NKT-aktien, der fra åbningen torsdag stiger 2,7 pct. til 181,10 kr.

Danmarks største bank, Danske Bank, risikerer ifølge Dagbladet Børsen at få en bøde på 1 mia. dollar svarende til 6,3 mia. kr. af de amerikanske myndigheder for hvidvask.

Bøden kan ifølge en analyse fra Bloomberg Intelligence gives for "mere end 200 mia. dollar i mistænkelige transaktioner".

Danske Bank-aktien falder 1,3 pct. til 102,90 kr.

Læs også
Top job