Aktier

Torsdagens aktier: Vestas holdt stand i rødt marked

Det danske eliteindeks, C25, kæmpede længe en brav kamp for at holde hovedet over de røde vande, der torsdag skyllede ind over aktiemarkeder i Europa. Nådesstødet til forhåbningen om et indeks i plus blev dog sat ind, da der fra den anden side af Atlanten landede kvartalstal for bnp-væksten og arbejdsløsheden.

Her viste tallene et historisk stort dyk i bnp på 32,9 pct. annualiseret - 9,1 pct. i forhold til første kvartal, mens køen af nytilmeldte ledige voksede. Det tog herhjemme det sidste mod fra aktierne, der blev sendte fra et spinkelt plus på 0,1 pct. ned mod torsdagens lukkekurs på 1432,40 - et fald på 0,7 pct.

Det var torsdag konkurrentnyt, der prægede den danske aktiehandel. Og blandt de få aktier, der har holdt stand i toppen af C25, var Vestas og Carlsberg, der begge lukkede i plus efter regnskabsnyt fra konkurrenter.

Værre gik det for energikæmpen Ørsted, der onsdag aften tabte en udbudsrunde i Holland og måtte se et projekt på 750 MW i Holland gå til en konkurrerende virksomhed.

Ifølge Daniel Fabricius, der er børsmægler hos ABG Sundal Collier, var det nyt fra Japan og et konkurrentregnskab, der trak Vestas til tops i markedet med en stigning på 1,2 pct. til 817,20 kr.

- For det første indgår MHI et konsortium med Copenhagen Infrastructure Partners om at lave off-shore projekter i Japan. Der kan man tænke, at Vestas er en oplagt leverandør til det. Så kom Siemens Gamesa også med regnskab, hvor der var en del problemer med landmølleforretningen, men omvendt viser regnskabet ikke noget pristryk på den gennemsnitlige salgspris per megawatt, lyder det fra Daniel Fabricius torsdag eftermiddag.

Siemens Gamesa kom ud af det forskudte tredje kvartal med et underskud på 466 mio. euro, svarende til rundt regnet 3,5 mia. kr., mens samme periode sidste år bød på et overskud på 21 mio. euro.

Omsætningen faldt i perioden endvidere med 8 pct. på årsbasis til 2411 mio. euro, mens driftsresultatet, EBIT før goodwill-justeringer vendte til minus 161 mio. euro fra plus 159 mio. euro.

Der var mere energinyt til investorerne torsdag, efter at Ørsted onsdag aften måtte gå tomhændet fra et udbud af havvind med en samlet kapacitet på 750 megawatt (MW) i Holland.

Ørsted-aktien lukkede med et fald på 1,5 pct. til 902 kr.

- Det er interessant, at Ørsted taber kontrakten til Shell, der er en oliegigant, som satser på ny teknologi, og det kan man tænke over til fremtiden med Ørsted, men aktien taber alligevel ikke så meget, siger Daniel Fabricius.

Carlsberg-investorerne kunne torsdag lade sig inspirere af et regnskab fra bryggerigiganten AB Inbev, der torsdag morgen gjorde status for andet kvartal af 2020. Den organiske vækst i det coronaramte kvartal landede på minus 17,7 pct., men det var en del bedre end frygtet, idet analytikerne havde estimeret en negativ vækst på 23 pct.

Omsætningen endte på 10,29 mia. dollar, hvilket også var bedre end de 9,45 mia. dollar, der var ventet.

Carlsberg-aktien lukkede med et lille fald på 0,2 pct. i 944,80 kr.

Royal Unibrew dykkede dog mere med 0,7 pct. til 644,20 kr. i torsdagens marked.

- Der er alligevel forskel på de to bryggerier, for Carlsberg har eksponering i Kina, og det er her specifikt, at AB Inbev siger, at det går godt. Men man kunne godt have forestillet sig, at det ville give lidt mere medvind til bryggerierne, end det er tilfældet, siger børsmægleren.

ISS lukkede i bunden af indekset. Det skete efter nyt om, at en ny storaktionær i form af Longview Partners, har købt op i serviceselskabet og nu sidder på godt 5 pct. af aktiekapitalen samt lidt over 7 pct. af stemmerne i selskabet.

ISS faldt 4 pct. til 97,30 kr.

Kabelkoncernen NKT har været til gennemsyn hos analytikerne hos Nordea. Det har resulteret i et hævet kursmål for aktien til 215 kr. fra hidtidige 185 kr.

Anbefalingen lyder fortsat på "køb" af NKT-aktien, der lukkede i 175,5 kr. - et fald på 0,5 pct.

Læs også
Top job