Aktier

Fredagens aktier: Gassen gik af markedet og DSV kørte af sporet

Det danske aktiemarked endte i rødt på ugens og månedens sidste handelsdag, og formiddagens stigninger i samtlige C25-aktier forsvandt som dug for sommersolen i eftermiddagens løb. De amerikanske aktier startede pænt, men ved dansk lukketid var glansen gået noget af også der og det accelererede den negative stemning. Regnskabsaktuelle DSV endte med et fald trods et stærkt kvartal.

I toppen endte Simcorp og Ambu uden selskabsspecifikt nyt. Simcorp steg 2,2 pct. til 736 kr. og Ambu steg 1,2 pct. til 219,90 kr.

Alle C25 aktier lå i grønt til middag, men ved lukketid var flertallet 20 i rødt. Indekset sluttede 0,6 pct. lavere i 1423,63. Sidste fredag lukkede det i 1442,51.

- Positiv medvind fra bedre end ventede regnskaber fra de fire store amerikanske tech-aktier - Amazon, Apple, Facebook og Alphabet - torsdag efter amerikansk børstid fik optimismen tilbage i markedet og skubbede stigende coronasmitte lidt i baggrunden. Men det holdt ikke, lød det fra afdelingsdirektør Ole Kjær Jensen i Sydbank.

Han påpegede, at måneds udløb og risikominimering op til en weekend også kunne spille en rolle for at de positive toner blev afdæmpede i eftermiddagens løb.

DSV Panalpina havde fremgang over hele linjen i andet kvartal. Luft- og sødivision Air & Sea bragede afsted, og vejdivisionen, kaldet Road, havde et større driftsoverskud end forventet i kvartalet. Samlet landede driftsoverskuddet før særlige poster (EBIT) på 2613 mio. kr., hvor analytikerne havde ventet et driftsoverskud på 2353 mio. kr.

DSV Panalpina er vendt tilbage til de oprindelige forventninger, der blev suspenderet i marts. Dermed ventes et driftsoverskud før særlige poster på mellem 8,2 og 8,7 mia. kr. og særlige poster på 2,3 mia. kr. i 2020.

DSV’s margin per transporteret ton i Air ligger på det højeste nogensinde i andet kvartal 2020. Marginen ligger ifølge Jyske Bank 75 pct. højere end i første kvartal og 70 pct. over hele 2019.

- DSV fremhæver selv i regnskabet og på telekonferencen, at det er en midlertidig situation, og at de forventer, at profitabiliteten i Air vil falde i andet halvår, skriver Jyske Bank.

DSV-aktien faldt 0,7 pct. til 867 kr.

Energikoncernen Ørsted fik hævet kursmålet hos det britiske finanshus HSBC til 1010 kr. fra tidligere 865 kr. Anbefalingen "køb" fastholdes. Ørsted aktien faldt 0,1 pct. til 901 kr.

Ørsted tabte onsdag aften et udbud af havvind med en samlet kapacitet på 750 megawatt (MW) i Holland, der i stedet gik til oliegiganten Shell.

Isoleringskoncernen Rockwool faldt 0,6 pct. til 2052 kr. Selskabet fik konkurrentnyt fra den franske byggematerialekoncern Saint-Gobain, som er konkurrent til det danske selskab på markedet for isoleringsprodukter.

Saint-Gobains salg dykkede i første halvår med 18,1 pct. til 17,7 mia. euro. Selskabets topchef, Pierre-André de Chalendar, sagde på en telekonference, at salget er steget med 3,7 pct. i juni efter fald i april og maj. Koncernchefen venter et godt tredje kvartal baseret på trenden i juli.

Novo Nordisk endte i den tunge ende af indekset med et fald på 1,1 pct. til 4416,90 kr.

Medicinalselskabet fik kursmålet 530 kr. hos Danske Bank fra hidtidige 550 kr. Anbefalingen er dog fortsat "køb". Også Nordea havde kigget nærmere på Novo og reduceret sit kursmål for medicinalkoncernens aktie til 466 kr. fra 482 kr. Nordea har ligeledes fastholdt anbefalingen "køb".

Kursmålsændringerne kom efter regnskabet fra Novos rival Eli Lilly torsdag.

Mærsk-aktierne endte også i den tunge ende af C25. B-aktien faldt 1,4 pct. til 8076 kr.

Mærsk-aktierne var negativt påvirket af relativt kraftige fald i nogle af de asiatiske rederiaktier fredag morgen. På børsen i Tokyo faldt aktierne i rederier som Kawasaki Kisen Kaisha, Mitsui OSK Lines og Nippon Yusen mellem 4 og 6 pct.

Positivt var det derimod, at det samlede indeks fra Shanghai Shipping Exchange - Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) - steg hele 8 pct. til 1103,47. Det skyldtes ikke mindst, at prisen på fragt af containere fra Asien til den amerikanske vestkyst steg med 17 pct. til 3167 dollar per fyrrefodscontainer. Ruterne til Europa og den amerikanske vestkyst vægter begge 20 pct. i SCFI-indekset.

Raterne på ruten mellem Asien og Europa, hvor Mærsk sammen med schweiziske MSC er markedsleder gennem 2M-alliancen, steg med 0,6 pct. til 901 dollar per tyvefodscontainer (teu) fra ugen før.

Carlsberg endte helt i C25-bunden med et fald på 1,8 pct. til 928 kr.

Udenfor C25 opjusterede Alm. Brand fredag morgen sine forventninger og ser nu et resultat før skat i 2020 på mellem 750 til 850 mio. kr. mod tidligere 550 til 700 mio. kr.

Årsagen var blandt andet medvind på børserne og færre forsikringsskader, hvilket ifølge Alm. Brand betød, at den samlede covid-19-regning i første halvår nu er cirka nul.

Alm. Brands aktie steg fredag 2,9 pct. til 64,60 kr.

Læs også
Top job