Aktier

USA/tendens: Yellen styrker forventning om positiv åbning

Udsigten til et gensyn med den tidligere chef for den amerikanske centralbank, Federal reserve, Janet Yellen, som ny finansminister styrker tirsdag forventningerne om en positiv åbning af aktiemarkeder i New York efter den forlængede weekend med fejring af Martin Luther King Jr. Day mandag.

Samtidig trækker store bankaktier altovervejende op efter fremlæggelse af regnskaber.

Futures for de tre toneangivende indeks - det brede S&P 500-indeks, det teknologidominerede Nasdaq-indeks og de tungeaktiers Dow Jones-indeks - handles med plusser på 0,6-0,8 pct.

S&P 500-indekset lukkede i sidste uge med et fald fredag på 0,7 pct. til 3768,45, mens Dow Jones-indekset bakkede 0,6 pct. til 30.814,26 og Nasdaq-indekset faldt 0,9 pct. til 12.998,50.

Markedet venter ifølge Reuters, at Janet Yellen senere tirsdag vil fremlægge planer om større finanspolitisk stimuluspakke, når hun stiller op til høring i Senatet i Washington som et led i hendes godkendelse som finansminister for den kommende præsident Joe Biden. Han har varslet en stimuluspakke på 1900 mia. dollar, som Yellen får til opgave at få vedtaget i Kongressen.

Tirsdagens bankregnskaber er leveret af Bank of America og Goldman Sachs.

Bank of America kom ud af fjerde kvartal med en bedre indtjening end ventet, mens indtægterne skuffer en smule.

I de sidste tre måneder af 2020 realiserede banken et resultat på 59 cent per aktie. Det var under sidste års niveau på 74 cent, men bedre end analytikernes forventninger på 55 cent, ifølge Bloomberg News.

Bankens samlede indtægter landede i kvartalet på 20,1 mia. dollar og er faldet fra 22,3 mia. dollar i samme periode sidste år.

Nedskrivninger på udlån var i fjerde kvartal på beskedne 53 mio. dollar. Bank of America har i øvrigt også meddelt, at storbanken planlægger at tilbagekøbe egne aktier for 2,9 mia. dollar i første kvartal.

Formarkedet kvitterer for regnskabet med et fald på 1,6 pct.

Goldman Sachs fik i fjerde kvartal en bedre indtjening og også højere indtægter end ventet af markedet.

Resultatet per aktie landede på 12,08 dollar mod ventet 7,31 dollar ifølge Bloomberg News.

Handelsindtægterne udgjorde 4,27 mia. dollar mod estimeret 3,98 mia. dollar, mens de samlede indtægter var 11,74 mia. dollar mod lige under 10 mia. dollar sidste år og estimeret 9,94 mia. dollar.

Regnskabet bliver mødt med et plus på 2,5 pct. i formarkedet.

Fredag kom JPMorgan, Citigroup og Wells Fargo med kvartalsregnskaber, som slog forventningerne, men ikke så meget, at de tre aktier kunne holde niveauet fra formarkedet, men faldt i den egentlig handel. Tirsdag stiger de 0,1-1,2 pct. i formarkedet.

Senere tirsdag ventes regnskab fra Netflix, der løftes 1,0 pct. i formarkedet.

Blandt de øvrige selskabsspecifikke nyheder er rapporter om, at Office Depot har afvist et købstilbud fra konkurrenten Staples på 40 dollar per aktie, men foreslår i stedet en alternativ handel, hvor Staples køber Office Depots forbrugervendte aktiviteter.

Det skriver nyhedsbureauet Dow Jones.

Nyhedsbureauet henviser til et brev fra Office Depots formand til en repræsentant fra den kapitalfond, der kontrollerer Staples.

Office Depot falder 1,1 pct. i formarkedet.

Den amerikanske olieservicekoncern Halliburton har leveret et mindre end ventet fald i både salg og indtjening i fjerde kvartal, hvor der også meldes om pæn fremgang i forhold til kvartalet forinden.

Aktien indikeres 2,7 pct. højere i formarkedet, efter at den fredag dykkede med 4,7 pct.

Salget er i fjerde kvartal styrtdykket med 38 pct. til 3,24 mia. dollar, hvilket er lidt mere end analytikerprognosen på 3,21 mia. dollar.

Salget i Nordamerika er dykket med 47 pct. til 1,24 mia. dollar, hvor analytikerkonsensus lød på 1,15 mia. dollar.

Læs også
Top job