Aktier

Aktier/åbning: Konkurrentnyt sender Vestas til bunds i grønt marked

Vestas-konkurrenten Siemens Gamesa har nedjusteret sine forventninger til året, og det giver mandag morgen modvind til den danske vindmølleproducent.

Vestas-aktien falder med 2,5 pct. til 251 kr. efter aktieåbningen. Det sker i et generelt marked, der er åbnet i positivt territorium. Det danske C25-indeks lægger fra land med en stigning på 0,3 pct. til 1771,30 efter at være lukket i 1766,36 torsdag i sidste uge.

I toppen af indekset finder vi selskaber som Rockwool, GN Store Nord og Novo Nordisk, der stiger uden selskabsspecifikke nyheder.

Nederst i indekset får Vestas følgeskab af Mærsk, der falder trods positive ratetal for sidste uge.

Siemens Gamesa fastholdt fredag forventningerne om en driftsmargin på 3-5 pct., men venter nu en omsætning på 10,2-10,5 mia. euro i år mod tidligere 10,2-11,2 mia. euro. En nedpræcisering, der øger sandsynligheden for, at Vestas rammer den lave ende af sin prognose, vurderer Sydbank.

Nedpræciseringen begrundes med, at ordreindgangen på landmøller kommer senere end ventet, og samtidig forsinkes opstillingerne af møller af covid-19-pandemien. Desuden melder Siemens Gamesa om modvind fra højere råvare- og leverandørpriser, lyder det.

Raterne på fragt af containere fra Kina til resten af verden satte igen rekord i sidste uge. Rateindekset, Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der måler spotprisen på containerfragt fra Shanghai til en række destinationer verden over, steg 4,1 pct. til 3100,74.

Siden nytår er indekset steget 11,4 pct., og indekset er mere end tredoblet fra 818,16 i uge 17 sidste år.

De høje rater skæpper godt i kassen hos A.P. Møller-Mærsk, der i sidste uge opjusterede forventningerne til årets driftsresultat før af- og nedskrivninger, EBITDA, til 13-15 mia. dollar fra tidligere 8,5-10,5 mia. dollar. Onsdag fremlægger rederiet regnskab. Der kan potentielt vente en ny opjustering fra rederiet, vurderer SEB i en kommentar.

- Vi er overraskede over den fortsat høje efterspørgsel og ser ringe sandsynlighed for, at det nuværende stramme balance mellem efterspørgsel og udbud vælter i andet eller tredje kvartal. Hvis rederierne kan opretholde en rimelig disciplin i forhold til kapaciteten, mener vi, at der kan være en opjustering i pipelinen fra Mærsk, skriver SEB ifølge PLX.AI.

Trods den positive omtale af Mærsk B-aktien falder den mandag med 2,7 pct. til 14.952 kr. og indtager dermed en placering nederst i C25-indekset.

Mandag morgen er Lundbeck samtidig på banen med positive resultater fra et studie med antidepressivet Trintellix/Brintellix. Der er tale om et studie i 100 patienter med svær depression og komorbid generaliseret angst.

Aktien falder efter åbningen med 0,7 pct. til 189 kr.

Jefferies ser nyt potentiale i DSV Panalpina og løfter sit kursmål for transportaktien til 1600 kr. fra 1300 kr., viser data fra Bloomberg News. Anbefalingen er uændret "køb".

Jefferies' nye kursmål indikerer et potentiale på 16 pct. sammenlignet med lukkekursen torsdag, hvor DSV faldt 0,6 pct. til 1379,50 kr.

Mandag stiger DSV-aktien med 0,7 pct. til 1389 kr.

Derudover har Ørsted også fået sænket til kursmål hos Carnegie til 955 kr. fra 1230 kr. Det fremgår af PLX.AI.

Anbefalingen er uændret "hold". Ørsted-aktien stiger 0,4 pct til 905 kr.

I sidepapirerne er der også nyt til Nilfisk. Selskabet har fået løftet kursmålet med 15 kr. til 215 kr. af SEB, der fastholder anbefalingen "køb". Det skriver PLX.AI

Nilfisk stiger mandag med 1,7 pct. til 186,60 kr.

Derudover har Matas indgået et partnerskab med Novozymes om produktion af kosttilskud. De første produkter vil blive lanceret i løbet af sommeren. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Nyheden udløser mandag morgen en stigning til Matas-aktien på 1,1 pct. til 92,60 kr.

Læs også
Top job