Aktier

Aktier/middag: Pandora trækker C25 i grønt inden vigtig jobrapport

Denne uges regnskabsstorm fylder fortsat meget i bevidstheden hos investorerne omkring det danske aktiemarked, der fredag formiddag ligger til en moderat gevinst og dermed igen nærmer sig udgangspunktet for ugen fra sidste fredag.

Pandora og et trekløver af regnskabsaktuelle selskaber fra torsdag bestående af Coloplast, GN og Netcompany er med til at trække op.

Som reaktion på ugens regnskabsræs er der i øvrigt også atter et hav af analyseændringer fra børshusene at forholde sig til.

C25-indekset stiger med 0,8 pct. til 1765,01. Sidste fredag sluttede indekset i 1766,36.

Med til at skabe godt humør er gode forventninger til fredagens amerikanske arbejdsmarkedsrapport for april, hvor der ventes massiv jobvækst.

- Den amerikanske jobrapport er både en god og hurtig temperaturmåling på hele økonomien, og derfor holder investorerne og Fed nøje øje med udviklingen. Vi venter en meget solid jobvækst her i foråret og hen over sommeren og vil absolut ikke afvise jobvækst i 1-2 mio.-klassen i nogle måneder, skriver Jyske Bank i en kommentar fredag.

- Investorerne vil primært holde øje med jobvæksten i april, men også bredden af jobvæksten, og hvor mange der vender tilbage til arbejdsmarkedet, fortsætter banken.

Økonomerne venter ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News en jobskabelse uden for landbruget på præcis 1 mio. i april.

Blandt sidepapirerne er der læsterlige kursklø til biotekselskabet Orphazyme, der har skuffet gevaldigt med studieresultater for lægemiddelkandidaten Arimoclomol i behandling af sygdommen ALS.

Smykkeselskabet Pandora tager fredag mange af overskrifterne, efter at selskabet også tidligere på ugen var i fokus med en opjustering af forventningerne kort inden regnskabet for første kvartal.

Og fredag har Pandora sat tal på april, hvor coronapandemien for alvor blev rystet af.

I hvert fald havde smykkeselskabet en organisk vækst på hele 214 pct. sammenlignet med april sidste år, som dog også var hårdt ramt af første nedlukning.

Men sammenligner man med april i det coronafrie 2019, var der også tale om en vækst på 32 pct., så omsætningen endte på 1764 mio. kr. i årets fjerde måned.

Det er særligt de amerikanske forbrugere, der i stor stil har hevet Pandora-smykker ned fra hylderne i april, oplyser det danske selskab.

Og det er blandt andet understøttet af de store hjælpepakker fra præsident Joe Bidens regering.

- Vi skal ikke glemme, at kvartalet generelt er drevet frem af den fantastiske fremgang i USA, som delvist er trukket op af den stimulus, som regeringen der står bag, sagde Alexander Lacik, der er administrerende direktør hos Pandora, til Ritzau Finans i forbindelse med tirsdagens kvartalsregnskab.

En tendens, som åbenbart er fortsat med øget styrke i april.

Pandora-aktien stiger med 3,2 pct. til 781,40 kr. og er øverst i C25.

I den modsatte grøft er Mærsk-aktierne, som også sluttede i rekord torsdag efter præsentationen af sit endelige regnskab for første kvartal onsdag.

Mærsk må finde sig i, at børshuset Clarkson Platou har sænket sin anbefaling af de lyseblå aktier til "neutral" fra "køb".

Kursmålet er dog samtidig skruet op til 16.109 kr. fra 14.102 kr.

Mærsks B-aktie falder 0,6 pct. til 16.125 kr.

Ingeniørkoncernen FLSmidth har haft en fremragende aktieuge efter sit regnskab for første kvartal onsdag morgen, der formåede at skabe god lettelse omkring aktien.

Nykredit har siden løftet sin anbefaling af FLS-aktien til "køb" fra "hold". Fredag stiger aktien 0,5 pct. til 267,40 kr. efter plusser på henholdsvis 7,4 pct. og 4,7 pct. onsdag og torsdag.

Med fremme i C25-feltet er også Coloplast, GN og Netcompany, der snupper stigninger på henholdsvis 2,2 pct. til 991,80 kr., 2,1 pct. til 516,60 kr. og 1 pct. til 644,50 kr.

Alle tre afleverede torsdag morgen tal for første kvartal, og alle tre har siden fået skruet kursmål i vejret hos analytikerne.

Blandt sidepapirerne er der omvendt røde ører hos særligt Orphazyme, som får barberet næsten en tredjedel af værdien efter et svært skuffende studie med selskabets eneste lægemiddelkandidat i behandlingen af ALS.

Her nåede studiet med Arimoclomol hverken det primære eller det sekundære endemål.

- Vi er skuffede over resultaterne, da vi håbede at Arimoclomol kunne være en brugbar ny tilgang mod den store udfordring fra denne ødelæggende sygdom, siger Thomas Blaettler, der er forskningschef hos Orphazyme.

Aktien falder med 29,2 pct. til 39,10 kr.

Boozt dykker med 4,9 pct. til 135,50 kr. efter sit regnskab for første kvartal, der på trods af stor vækst ikke levede op til investorernes forventninger.

De opjusterede forventninger fra midten af april blev fastholdt.

Det andet regnskabsaktuelle selskab fredag er it-selskabet NNIT.

Her var der også tale om vækst i toplinjen i første kvartal, mens driften og bundlinjen omvendt gik en smule tilbage. For hele året fastholdes forventningerne.

NNIT stiger med 0,4 pct. til 112,20 kr.

Læs også
Top job