Aktier

Markedsoversigt: Stærk af ugeafslutning for danske eliteaktier

Ørsted og Vestas blæste sidst på handelsdagen fredag op i toppen af C25-indekset, hvor de sluttede sig til Pandora, der dagen igennem havde glimtet efter en positiv handelsopdatering for april.

Samlet steg C25-indekset med 1,7 pct. til 1779,53 - trukket af plusser til Vestas og Ørsted på henholdsvis 5,4 pct. til 245 kr. og 4,3 pct. til 892,40 kr.

Med fremme var smykkeselskabet Pandora også dagen igennem, efter at selskabet også tidligere på ugen var i fokus med en opjustering af forventningerne kort inden regnskabet for første kvartal.

Og fredag satte Pandora tal på april, hvor coronapandemien for alvor blev rystet af.

Pandora-aktien steg med 3 pct. til 780,20 kr.

Rekorder var der også i fredagens handel. Stenuldsproducenten Rockwool steg eksempelvis 2,9 pct. til 2989 kr. efter opjusteringen af forventningerne fra sent torsdag.

Også Carlsberg sluttede i rekord med en stigning på 1,3 pct. til 1122 kr., og det samme gjorde Novozymes med sit plus på 1,1 pct. til 448,30 kr. og Unibrew, der steg 0,3 pct. til 778,20 kr.

Blandt de mindre aktier steg også Nilfisk med 9,3 pct. til 210 kr. efter en opjustering af forventningerne sent torsdag.

Blandt sidepapirerne var der omvendt røde ører hos særligt Orphazyme, som fik barberet mere end en tredjedel af værdien efter et svært skuffende studie med selskabets eneste lægemiddelkandidat i behandlingen af ALS.

Aktien faldt med 34,6 pct. til 36,16 kr.

Boozt dykkede med 1,1 pct. til 140,90 kr. efter sit regnskab for første kvartal, der på trods af stor vækst ikke levede op til investorernes forventninger.

Det andet regnskabsaktuelle selskab fredag var it-selskabet NNIT, som fastholdt forventningerne til 2021. Aktien steg med 0,5 pct. til 112,40 kr.

På obligationsmarkedet endte de danske statsrenter med en lille stigning i fredagens handel, hvor tendensen fra den tidlige handel også var til et lille renteplus.

Midt på handelsdagen fik markedet dog en kold spand vand i hovedet fra den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for april, som skuffede klart og sendte renterne i hullet.

For den toneangivende statsobligation herhjemme med udløb i november 2029 endte renten i minus 0,11 pct. - 1 basispoint over niveauet fra torsdag og 3 basispoint lavere end niveauet fra torsdag inden Store bededag ugen inden.

Efter fredagens jobtal var renten ellers nede at vende i minus 0,14 pct.

Arbejdsmarkedsrapporten for april viste en jobskabelse uden for landbruget på 266.000 - markant under forventningen blandt økonomerne om 1 mio. nye job ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Understøttende for renterne herhjemme var omvendt tyske tal for eksporten, der viste en godt dobbelt så stor stigning i marts sammenlignet med februar, end økonomerne havde ventet.

Eksporten steg med 1,2 pct. på månedsbasis i marts mod ventet 0,5 pct. blandt økonomerne ifølge estimater fra Bloomberg News.

Læs også
Top job