Aktier

Aktier/middag: Trumps sejr løfter Novo til tops og sænker Vestas

Investorerne tager imod den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, ved at sende Novo Nordisk-aktien øverst blandt eliteaktierne i C20 Cap.

Samtidig er den voldsomme reaktion blandt investorerne over det overraskende udfald af præsidentvalget aftaget i løbet af formiddagen. Ved åbningen faldt C20 Cap med 2 pct., men ved middagstid er faldet begrænset til 0,4 pct. Novo Nordisk-aktien trækker op med en stigning på 7,0 pct. til 241,00 kr.

Aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje fortæller, at usikkerheden på markederne bredte sig i takt med, at det stod klart, at Trump i første omgang havde momentum og siden løb med sejren over markedernes favorit, Demokraternes Hillary Clinton.

- Bevægelsen fra at forvente en Clinton-sejr og have indregnet det i aktiemarkedet og til at skulle skifte hest har bevirket ganske voldsomme kursbevægelser både på aktier hen over morgenen, men også på råvarer, valuta og renter, fastslår han.

- Udviklingen ser noget bedre ud nu, end den gjorde, da markedet åbnede. Ser vi på delelementerne i det danske indeks, så er det selvfølgelig de politisk følsomme aktier, der først og fremmest bliver berørt, siger Otto Friedrichsen.

Han peger netop på Novo som en aktie, der op til valget har været i modvind på grund af forventningen om en sejr til Hillary Clinton.

- Den modvind, som Novo har haft igennem 2016, beror på to ting: Den ene er driftsmæssig på grund af prispres i USA, og hen imod valget har der været yderligere modvind, da Demokraterne i højere grad har brugt prisstruktur og prissætning af præparater i USA som led i deres kampagne. Det har presset Novo yderligere, siger aktiestrategen.

- Det er i høj grad en modreaktion mod det sidste, at det pres fra Demokraterne, som man indtil i aftes antog ville vinde, alt andet lige er aftaget med en republikansk præsident, tilføjer han.

De øvrige medicinal-, biotek- og medicoaktier i C20 følger i øvrigt samme tendens. Lundbeck-aktien stiger med 4,3 pct. til 257,50 kr. Genmab ligger 3,8 pct. højere i 1.218 kr. Og Coloplast bliver handlet frem med 3,7 pct. til 457,10 kr.

Vestas har indtaget den modsatte ende af indekset. For Vestas havde en sejr til Hillary Clinton ifølge investorernes dom været at foretrække, og aktien dratter med 6,5 pct. til 440,50 kr. Det sker dagen efter selskabets regnskab, der udløste et fald på 9,1 pct.

- Demokraterne prioriterer vedvarende energi, mens Trump har den modsatte synsvinkel og prioriterer fossile brændstoffer som udvinding af skiferolie og kul frem for vedvarede energi. Dermed er Vestas presset på grund af det langsigtede potentiale i USA, siger Otto Friedrichsen.

A.P. Møller -Maersk er også tynget af det amerikanske valgresultat, da Trump i løbet af valgkampen har raset mod de frihandelsaftaler, som USA har med sine handelspartnere, og det kan potentielt komme til at påvirke verdenshandlen negativt, hvis aftaler bliver opsagt eller ændret væsentligt

- Mærsk har været presset i løbet af morgenen på grund af dollar, oliepris og usikkerhed om protektionisme og handelsrestriktioner. Man kender hverken omfanget eller tidsperspektivet i forhold til handelsrestriktioner, og det er en faktor, der har været medvirkende til at presse aktierne i transportsektoren, siger aktiestrategen.

Mærsk B-aktien falder 3,5 pct. til 9.205 kr., mens transportkoncernen DSV må se aktien glide 2,9 pct. til 304,00 kr.

Dagen byder på en lang række danske regnskaber, og allerede fra morgenstunden kunne Carlsberg glæde investorerne med en opjustering af forventningerne til hele året. Selskabet regner nu med en organisk vækst i driftsoverskuddet på 5 pct. i 2016. Tidligere ventede bryggeriet en lav etcifret organisk vækst.

Aktien falder dog 1,5 pct. til 603,50 kr.

Onsdag morgen offentliggjorde Nets også sit første regnskab som børsnoteret selskab, og det bød ligeledes på en opjustering. Nets venter nu en organisk omsætningsvækst på 6-7 pct. mod tidligere 6 pct., mens selskabet regner med en EBITDA-margin på 35-36 pct. mod tidligere 35 pct.

Nets-aktien stiger 6,1 pct. til 128,90 kr.

Fra morgenstunden var detailkæden Matas klar med et regnskab, der bød på en nedjustering af forventningerne efter et andet kvartal, som selskabets administrerende direktør, Terje List, kalder for "utilfredsstillende".

Matas-aktien falder 11,5 pct. til 112 kr.

Zealand Pharma var også klar med regnskab forud for børsåbningen. Biotekselskabet forventer nettodriftsomkostninger i intervallet 320-330 mio. kr., hvilket er 6-8 pct. lavere end den tidligere forventning, der lød på intervallet 340-360 mio. kr.

Biotek-aktien stiger 5,6 pct. til 94 kr.

Bavarian Nordic leverede onsdag morgen et regnskab, der viste fremgang på både top- og bundlinjen. Driftsresultatet, EBIT, vendte til et overskud på 124,8 mio. kr. i tredje kvartal fra et tab på 82,5 mio. kr. i samme periode sidste år.

Aktien ligger 7,5 pct. højere i 236,50 kr.

Rederiet Norden var også klar med regnskab. Selskabet kom ud af tredje kvartal med et overskud på driftsindtjeningen før renter, skat, af- og nedskrivninger (EBITDA) på 4,1 mio. dollar.

Resultatet er dårligere end ventet af analytikerne, som forudså, at EBITDA-resultatet ville lande på 7,5 mio. dollar ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates blandt seks analytikere.

Aktien falder 0,2 pct. til 92,80 kr.

Ved middagstid er ingeniørkoncernen FLSmidth også klar med sit regnskab for tredje kvartal. Selskabet venter en omsætning på 17-18 mia. kr. og en EBITA-margin i niveauet 7-8 pct. for hele 2016. Forud for regnskabet stiger aktien 1,2 pct. til 244,70 kr.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.