Obligationer

Obligationer/åbning: Lille rentefald med fokus på ISM-indeks i USA

Det danske obligationsmarked er mandag åbnet med et rentefald på en dag, hvor investorerne særligt vil kigge mod USA og det vigtige ISM-indeks for industrien.

Den toneangivende tiårige statsobligation er åbnet i minus 0,10 pct., hvilket svarer til et fald på 2 basispoint sammenlignet med lukkeniveauet torsdag i sidste uge. Fredag var der helligdag i Danmark.

Hvis mandagens ISM-indeks for industrien i april viser en kraftig stigning, kan det presse renterne op.

- De amerikanske selskaber har dog rapporteret om fortsatte udfordringer i forsyningskæderne, der vil være med til at bremse udviklingen i april-opgørelsen. Når det er sagt, venter vi fortsat en lille ny stigning i april, skriver Handelsbanken i en kommentar.

Hos Sydbank er vurderingen den samme. ISM-indekset for industrien vil fortsætte opturen i april. Ved den seneste måling endte indekset i 64,7. Ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News venter markedet, at tallet vil ende i 65 for april.

- Vi venter, at de ekstremt høje niveauer fastholdes i april. Faktisk forventer vi nye stigninger i april - særligt i servicesektoren venter vi en solid stigning. Et overraskende dyk i ISM-indekset for industrien kan dæmpe humøret på finansmarkederne og presse renterne ned, skriver Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker i Sydbank.

Tal for ISM-indekset bliver offentliggjort mandag eftermiddag kl. 16:00. Onsdag i denne uge lander anden halvdel af ISM-rapporten for servicesektoren. Fredag venter der samtidig en amerikansk beskæftigelsesrapport for april, hvor forventningen lyder på en jobvækst i niveauet over én million.

Hvis de positive nøgletal fortsætter med at strømme ind i denne uge fra USA, kan det udløse rentestigninger, vurderer Nordea.

- Men udsigt til en ny uge med udsigt til nye stærke tal fra USA og begyndende tale om udfasning af Fed’s store opkøb øger sandsynligheden for nye stigninger i de lange amerikanske renter, skriver banken i en kommentar.

Mandag får markedet også indsigt i det månedlige pandemiopkøb i Den Europæiske Centralbank, ECB. Centralbanken købte i sidste uge obligationer for 22,2 mia. euro. Over de seneste uger ser det derfor ud til, at ECB for alvor har skruet op for seddelpressen, vurderer Sydbank. Hvis opkøbene mandag viser et tal over 20 mia. euro kan det også være med til at trykke renterne lidt ned.

Læs også
Top job