Råstoffer

Råvarer: Frygt for manglende efterspørgsel sender oliepriserne ned

Oliepriserne falder torsdag morgen, i takt med at antallet af bekræftede smittede med coronavirusset stiger verden over. Det skaber frygt for, at brændstofefterspørgslen ikke vil nå at stige, når flere olieproducenter hæver produktionen i august.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 43,74 dollar mod 43,80 dollar natten til torsdag. Onsdag eftermiddag kostede en tønde 43,69 dollar. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 41,25 dollar mod 41,39 dollar torsdag nat, mens den onsdag ved dansk børslukketid lå i 41,32 dollar.

Begge referenceoliepriser holdt niveau i længere tid onsdag, efter at de steg på nyheden om et uventet stort fald i de amerikanske olielagre.

De amerikanske olielagre faldt i sidste uge med 10,6 mio. tønder, viser tal fra det amerikanske energiministerium, EIA, ifølge Reuters.

Samtidig steg både benzin- og destillatlagrene dog mod forventning.

Analytikere fortæller til Reuters, at priserne lige nu trækkes i hver sin retning af faldet i olielagrene og frygten for, at stigningen i coronasmittede vil føre til nedlukninger på ny.

- Så længe vi registrerer nye daglige smittetilfælde, vil risikoen for olieefterspørgslen være for stor, siger Vivek Dhar, der er råvareanalytiker i Commenwealth Bank of Australia, til Reuters.

- Hvis der sker nedlukninger eller delvise nedlukninger, vil transporten blive ramt disproportionelt. Transport hæfter for to tredjedele af olieefterspørgslen, fortsætter han.

Antallet af coronarelaterede dødsfald i USA oversteg onsdag 150.000, mens Brasilien oplevede sit højeste antal af bekræftede smittede og dødsfald på én dag.

Det potentielt kommende knæk i efterspørgslen kommer, samtidig med at Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, og andre olieproducerende lande som Rusland forbereder sig på at øge olieproduktionen i august, hvor den ifølge Reuters ventes at stige med omkring 1,5 mio. tønder om dagen.

Guld- og kobberpriserne stiger onsdag morgen, hvor en troy ounce guld koster 1964,50 dollar mod 1956,47 dollar onsdag eftermiddag.

På markedet for industrimetaller handles et ton kobber samtidig i 6481,50 dollar mod 6477 dollar onsdag eftermiddag.

Læs også
Top job