Valuta

Valuta: Norsk kr. styrkes en spids oven på positive arbejdsløshedstal

Den norske kr. styrkes fredag en spids, efter at landets arbejdsløshed i juni tog et større dyk end ventet.

Arbejdsløsheden faldt til 4,8 pct. fra 6,4 måneden før, mens investorerne blot ventede et fald til 4,9 pct.

Dermed er arbejdsløsheden faldet massivt, siden den i marts toppede på 10,6 pct. på grund af coronakrisen og massive fald i oliepriserne. Den er dog fortsat over niveauet i februar på 2,3 pct.

Kim Blindbæk, der er seniorøkonom hos Sydbank, hæfter sig ved, at arbejdsløsheden er lavere, end den norske centralbank, Norges Banks, havde ventet.

- Den registrerede arbejdsløshed er Norges Banks foretrukne arbejdsløshedsmål. Vi er dermed på den stærke side af Norges Banks prognose i øjeblikket, vurderer han i en kommentar.

En norsk kr. koster fredag ved middagstid 0,6970 kr. Torsdag eftermiddag var prisen 0,6955 kr. stykket.

Trods fredagens styrkelse er den norske valuta stadig billig i historisk perspektiv, pointerer Kim Blindbæk.

Det giver dog lidt medvind på eksportfronten - og gør Norge mere attraktivt som turistland:

- Den billige norske krone kompenserer nemlig for en del af Norges høje prisniveau. Derfor kan man sagtens forestille dig, at mange danskere vil søge mod Norge i løbet sommerferien, vurderer han.

Den norske kr. har fået massivt på puklen i 2020. Ved årsskiftet lå prisen på 0,7588 kr. stykket - altså 8,1 pct. højere end prisen fredag.

Valutaen har i år testet rekordlave niveauer, efter at prisen på olien er faldet massivt. Det har ramt den norske valuta, da op mod 20 pct. af den norske økonomi kan relateres til oliesektoren.

Læs også
Top job