Valuta

Valuta: Marked styres af corona-udbrud og geopolitske spændinger

De seneste dages udsving i risikolysten på de finansielle markeder og den deraf følgende effekt på især dollar fortsætter fredag morgen, hvor pendulet er påvirket af torsdagens kursfald på Wall Street.

Det betyder, at dollar fastholder den styrkelse, som satte ind torsdag eftermidddag mod især euro, da bekymringer om en genopblomstring i coronavirusudbruddene begynder at begrænse den økonomiske aktivitet.

Ifølge investorer er der nu spirende tegn på, at den amerikanske bølge af coronavirusinfektioner er begyndt at true den amerikanske økonomi.

Sideløbende påvirker de accelererende spændinger mellem Washington og Beijing risikobilledet, hvilket holder hånden under dollarefterspørgslen i alt fald indtil videre.

I ugens løb har USA øget presset på Kina i en efterhånden omfattende konflikt om borgerrettigheder, adgang til teknologi og territorielle krav, som af nogle analytikere sammenlignes med en ny kold krig.

- Dollar ligner en god sikker havn nu på grund af bekymringer for en tilbagevenden til nedlukninger på grund af coronavirus. Men jeg er bekymret for, at dollar vil begynde at miste denne status, hvis de langsigtede T-bondrenter fortsat falder, siger cheføkonom Minori Uchida fra i MUFG Bank i Tokyo til Reutres.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, overvejer indrejseforbud i USA for alle medlemmer af det kinesiske kommunistparti, hvilket er et skridt, der ville lægge yderligere pres på det i forvejen noget flossede forhold mellem Washington og Beijing.

Sideløbende fortsætter de lange amerikanske renter med at falde. Torsdag dykkede den 30-årige renten under 3 pct. for første gang nogensinde. Den tiårige og toårige T-bondrente faldt samtidig begge 1 basispoint til henholdsvis 0,62 pct. og 0,15 pct.

EURO-STYRKE AFHÆNGER AF EU-ENIGHED

Den fælleseuropæiske valuta, euro, er lidt i defensiven op til dagens EU-topmøde i Bruxelles, hvor regeringscheferne skal forsøge at komme overens om den foreslåede stimuluspakke til hjælp for de hårdt coronaramte lande som Italien, Spanien og Portugal.

Indsatsen er høj, fordi coronavirus-pandemien har forårsaget betydelig økonomisk skade, og de kortvarige foranstaltninger til støtte for arbejdsmarkedet udløber snart.

Euro koster fredag morgen 1,1385 dollar mod 1,1415 dollar torsdag, mens dollar ligger i 107,25 yen per dollar mod 107,15 yen torsdag.

Pund koster fredag morgen 1,2565 dollar mod 1,2600 dollar torsdag eftermiddag.

Læs også
Top job