Valuta

Valuta: Risikolyst fra EU-forventninger og vaccinedata presser dollar

Dollar er i defensiven tirsdag morgen, hvor fremskridt i udviklingsarbejdet med en vaccine mod covid-19 samt en plan for en EU-redningspakke til de hårdest coronaramte lande i Europa lægger låg over efterspørgslen efter sikre valutaer.

I Bruxelles har EU's stats- og regeringschefer nået en aftale om en massiv stimulusplan for de hårdest ramte EU-lande.

- En aftale om den økonomiske genopretningsfond garanterer vækst i Europa og forbedrer de globale økonomiske udsigter, siger valutaanalytiker Joe Capurso fra Commonwealth Bank of Australia til Reuters.

EU-præsident Charles Michel har undervejs været overbevist om, at forhandlingerne ville resultere i et kompromis for de 27 medlemslande om en genopretningsfond, som mange vurderer, er kritisk for at fjerne enhver tvivl om EU's fremtid.

Kompromisforslaget går ud på, at 390 mia. euro af den 750 mia. euro store fond skal tildeles som tilskud mod de 500 mia. euro som oprindeligt var foreslået. Resten tildeles som lån med tilbagebetaling.

Britisk pund fastholder og udbygger de seneste dages styrkelse, da mange markedsdeltagere har afviklet europositioner mod pund i kølvandet af fremskridtene på EU-topmødet og forud for nye brexit-forhandlinger, der begynder tirsdag.

Parterne genoptager forhandlingerne med deltagelse af Storbritanniens chefforhandler David Frost og EU's ditto, Michel Barnier.

Og sidst men ikke mindst får de finansielle markeders risikovillighed et opmuntrende skub af data fra forsøg med tre potentielle covid-19-vacciner.

Britiske AstraZeneca arbejder sammen med Oxford University, og kinesiske Cansino Biologics samarbejder med Kinas militære forskningsenhed, og begge har vaccinekandidater, der i tidlige forsøg har vist den fornødne sikkerhed og humane immunrespons.

Euro koster tirsdag morgen 1,1460 dollar mod 1,1445 dollar mandag, mens dollar ligger i 107,20 yen per dollar mod 107,25 yen mandag.

Pund koster tirsdag morgen 1,2680 dollar mod 1,2650 dollar mandag eftermiddag.

Læs også
Top job