Valuta

Valuta: Dollar under pres mens guld når højeste niveau nogensinde

Der er pres på den amerikanske dollar fra start på den ny uge, hvor de japanske markedsdeltagere er tilbage efter en fire dage lang weekend.

Og den igangværende dollarsvækkelse i anden halvdel af sidste uge får de japanske investorer til at hoppe med på vognen, mens udviklingen i det i forvejen spændte forhold mellem Kina og USA indregnes i værdisætningen af såvel yen som dollar.

Yen styrkes til et niveau, som man skal tilbage til februar for at finde magen til, på et tidspunkt hvor coronavirusset effekt begyndte for alvor at gå op for investorerne, og slugten mod sikre placeringer stod øverst på dagsordenen.

De seneste dages konsulatlukninger i den accelererende gengældelsesspiral i striden mellem Beijing og Washington får markedet til at sikre sig japanske yen, og også schweizerfranc får sin del af opmærksomheden som sikker placering.

Mest bemærkelsesværdig er dog guld, som mandag morgen nåede knap 1945 dollar per troy ounce, hvilket er det højeste nogensinde - næsten samme niveau, som guld toppede i under finanskrisen i 2011.

Kombinationen af efterspørgsel efter sikkerhed og en samtidig løbende svækkelse af dollar spiller også ind i en markant styrkelse den fælleseuropæiske valuta, euro, der pludselig er genopstået som en Fugl Fønix af asken af den ødelæggende effekt af coronavissussets hærgen i de sydeuropæiske lande, og som for første gang har fået katalyseret en større finanspolitisk integration i EU, hvilket har været det manglende led i kæden i det europæiske samarbejde.

Det har givet anledning til en massiv afvikling af positioner rettet mod en svag euro og en stærk dollar, og samtidig en udvikling som de japanske markedsdeltagere ikke kom med i torsdag og fredag, hvor styrkelsen af euro rigtig begyndte at tage fart.

Euro koster mandag morgen 1,1720 dollar mod 1,1630 dollar fredag eftermiddag, mens dollar ligger i 105,50 yen per dollar mod 106,85 yen fredag.

Pund koster mandag morgen 1,2850 dollar mod 1,2790 dollar fredag eftermiddag.

Læs også
Top job