Valuta

Valuta: Stilstand før stormen - alles øjne rettet mod BNP

Der er stilstand på valutamarkedet torsdag morgen, hvor investorerne holder onsdag aftens kommentarer fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, op mod de seneste dages dollarsvækkelse til et mere end to-årigt lavpunkt, inden dagens vigtige data for den økonomiske vækst i USA i andet kvartal fremlægges.

Ugens pengepolitiske møde i Federal Reserve mundede ud i en gentagelse af løftet om at forsøge at begrænse skaderne fra covid-19-pandemien, mens centralbankens erklæring direkte bandt den økonomiske genopretning sammen med coronavirus-krisen.

Og ifølge centralbankchef Jerome Powell har coronakrisen sandsynligvis sendt USA's bruttonationalprodukt (BNP) ud i det største fald nogensinde i andet kvartal.

De restriktioner, der er blevet indført for at stoppe smittespredningen, har været et hårdt slag for den amerikanske økonomi, da forbrugerne har holdt sig hjemme.

Med et privatforbrug, der udgør mere end to tredjedele af landets BNP, er der udsigt til rystende ringe data, når den første aflæsning af BNP-udviklingen offentliggøres senere på dagen.

Analytikerne estimerer et fald i USA's samlede økonomiske produktion på 34,5 pct. og et tilsvarende drop i privatforbruget.

Dermed har der ikke været meget plads til justeringer på Federal Reserves to-dages møde.

- Vi vurderer, at september og november-møderne vil være mere begivenhedsrige, da Federal Open Market Committee forventes at afslutte sin rammevurdering i september og derefter ændre den fremadrettede vejledning og muligvis tilpasse inflationsmåls-strategien, siger porteføljechef Mike Swell fra Goldman Sachs Asset Management i New York til Reuters.

Dollarsvækkelsen over de seneste uger har netop sin baggrund i en nagende tvivl hos investorerne, der ikke længere kritikløst satser på den konventionelle opfattelse af, at den amerikanske økonomiske vækst og investeringsafkastet fra dollar-denominerede aktiver nødvendigvis vil være højere end mange andre landes.

Covid-19 er intensiveret i USA siden juni med et gennemsnit på omkring 65.000 nye sager dagligt, hvilket bremser opsvinget i den økonomiske aktivitet og har lagt håbet om et V-formet opsving i graven.

Og som ekstra alarmklokker slås de amerikanske politikere indædt om en ny stimulusaftale. For tiden ser det ud til, at den 600 dollar om ugen store arbejdsløshedsunderstøttelse vil bortfalde, når den nuværende aftale udløber med månedens udgang.

Euro koster torsdag morgen 1,1775 dollar mod 1,1770 dollar onsdag, mens dollar ligger i 105,10 yen per dollar mod 105,05 yen onsdag.

Pund koster samtidig 1,2980 dollar mod 1,2965 dollar onsdag eftermiddag.

Læs også
Top job