Vestas-nedtur vækker undren: Investorer sælger ud trods ordrerekord
Eksperter havde forventet, en lidt mere positiv reaktion på ordreindgang i Vestas.
Vindmølleproducenten Vestas overraskede alt og alle ved på sidste handelsdag af 2017 at levere næsten en tiendedel af årets samlede ordreindgang. Men til trods for den imponerende ordrestrøm er selskabets aktien siden faldet, hvilket undrer analytikere.
- Det er for mig at se meget svært at finde en forklaring på faldet. Jeg var imponeret over ordrestrømmen og undrer mig over, at investorerne ikke sætter pris på, at ordreindgangen var så meget bedre end ventet, siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, som efter ordrestrømmen valgte at hæve anbefalingen af aktien til "køb" fra tidligere "hold".
Umiddelbart reagerede investorerne da også positivt på ordrerne ved at handle aktien op i 448,10 kr. i den indledende handel i tirsdags - fra en kurs på 428,80 kr. før ordreannonceringerne før nytår.
Men stigningerne kunne ikke holde på årets første handelsdag, og torsdag er aktien dumpet ned til niveauet 425 kr. og altså under niveauet fra før ordrerne.
- Reaktionen fortæller efter min vurdering, at der stadigvæk er et meget intenst fokus på prisen på vindmøllerne og på, hvilken skadelig effekt prisudviklingen får på Vestas' prognose for 2018 og indtjeningsmulighederne fremad, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.
Også aktieanalytiker Casper Blom fra ABG Sundal Collier er overrasket over kursreaktionen.
- Jeg havde måske nok troet, at der ville være lidt mere positiv initial reaktion. Der er rigtigt mange, som er enormt usikre på, hvordan profitabiliteten kommer til at være i 2018, og hvilke priser man egentlig har taget de her mange ordrer ind på, siger Casper Blom til Ritzau Finans.
Ordrerne viser på den ene side, at der er godt gang i forretningen, men det store spørgsmål er, hvad selskabet vil være i stand til at tjene på dem.
- Det er jo hele den der diskussion, der vel egentlig har været lidt i hele 2017, men som virkelig fik fart på efter Vestas' regnskab for tredje kvartal, tilføjer Casper Blom.
Ved regnskabsaflæggelsen 7. november talte Vestas' administrerende direktør, Anders Runevad, om en intensivering af konkurrencen, hvor blandt andet introduktion af auktioner medførte pres på priser og rentabilitet.
- Det, som stod hen i det åbne, var, hvordan det så rent faktisk kommer til at ramme Vestas i 2018 - det er det altoverskyggende diskussionspunkt. Den helt store ting ude i fremtiden er derfor 7. februar, når de kommer med årsregnskab og prognose for 2018, siger Casper Blom.
Ifølge Jacob Pedersen ligger Vestas-aktien nu på et niveau, hvor markedet venter en meget svag omsætningsvækst for selskabet de kommende år og en rentabilitet, som skal falde markant fra det senere tids niveau. Det, mener han, bygger på en overdreven bekymring.
- Jeg har også været overdreven bekymret, men det var i en situation, hvor det amerikanske marked stod til at blive udslettet (hvis den amerikanske skattereform var blevet vedtaget i den oprindeligt foreslåede form, red.), og hvor vi ikke vidste, hvad Vestas kunne levere i 2018, og slet ikke havde nogen sigtbarhed på deres indtjeningsevne.
- Begge dele mener jeg er blevet væsentligt bedre nu, og derfor undrer det mig også, at aktien ikke kan stige på det her, siger Jacob Pedersen.
Klarhed om den amerikanske skattereform, som blev mildere end frygtet for vindmølleindustrien, fik i december genåbnet ordresluserne til USA, og de fyldte godt i de ordrer, som Vestas offentliggjorde op til årsskiftet.
Samlet nåede Vestas en ordreindgang på 10.691 megawatt for 2017 foruden de uannoncerede ordrer for fjerde kvartal, som første offentliggøres i årsregnskabet, mens 2016 bød på 10.494 megawatt inklusive de uannoncerede ordrer i årets sidste kvartal.
/ritzau/FINANS