Investorguru: Det næste børskrak bliver »det værste i vores levetid«

Der er gæld overalt, og den er meget høj, siger investorlegenden Jim Rogers.

Den 75-årige investor og forfatter Jim Rogers har en anslået formue på 1,8 mia. kr. Foto: Imaginechina via AP Images

Den kendte investor Jim Rogers kommer nu med en alarmerende spådom, alt imens uroen breder sig på de finansielle markeder.

Torsdag tog børserne i USA endnu et kraftigt dyk. De har nu haft deres værste uge siden finanskrisen. Også i Asien og flere steder i Europa er aktiemarkederne malet i rødt. Og Jim Rogers, der i 1969 stiftede Quantum-fondene sammen med George Soros, spår, at børsnedgangen vil fortsætte.

»Når vi får et bear market - og det får vi igen - vil det blive det værste i vores levetid. Der er gæld overalt, og den er meget, meget høj nu,« siger Jim Rogers i et interview med Bloomberg.

Definitionen på et bear market er, når aktierne falder med over 20 pct. fra toppen. Den slags har Jim Rogers set flere gange før.

Der var bl.a. det famøse Wall Street-krak, "Black Monday", i 1987. Og da it-boblen sprang i 2000, faldt Dow Jones-indekset med næsten 40 pct. Få år senere, under finanskrisen, blev det mere end halveret.

Når Jim Rogers taler om høj gæld, giver tallene ham ret. På et år er verdens samlede gæld vokset med knap 100.000 mia. kr. Det betyder, at gælden er højere end nogensinde og nu udgør 325 pct. af verdens samlede bruttonationalprodukt, BNP.

I USA har man måttet hæve sit gældsloft for at sikre, at landet formelt kan servicere sin gæld og betale afdrag.

Og i Kina vokser gælden så foruroligende hurtigt, at Den Internationale Valutafond, IMF, for nyligt i en rapport advarede om, at en ny finanskrise kan komme fra Kina, der er verdens næststørste økonomi.

Jim Rogers er kendt for sine til tider bombastiske udmeldinger om udviklingen på de finansielle markeder. Men hvad end man måtte mene om den amerikanske investorguru, har han klaret sig ganske godt.

Den 75-årige investor og forfatter er milliardær og som nævnt kendt for - sammen med finansmanden George Soros - at have stiftet Quantum-fondene.

De var i 1992 en af hovedaktørerne i spekulationen mod det britiske pund, som resulterede i, at Storbritannien måtte forlade det europæiske valutasamarbejde, ERM, og som kom til at koste de britiske skatteydere flere milliarder pund.

Læs også
Top job