Vestas-topchef: Effekten af tariffer kan blive dyr - men det er usikkert
Vestas' udgifter vil formentlig stige på grund af de toldsatser, USA i øjeblikket er ved at indføre mod især Kina og EU.
Ud over de allerede indførte toldsatser på stål, som har fået prisen på Vestas' største råvare til at stige i USA, er der også udsigt til tariffer på elektroniske vindmøllekomponenter.
Det er stadig et usikkert billede, og Vestas har ikke fuldt overblik over konsekvenserne, men topchef Anders Runevad deler alligevel et estimat for den størst mulige påvirkning onsdag i forbindelse med Vestas' halvårsregnskab.
Vestas' samlede udgifter risikerer nemlig at stige med op til 1,5 pct. i 2019 i det værst tænkelige scenarie, estimerer Vestas-chefen, også når Vestas' modtiltag er regnet med.
Vestas' produktionsomkostninger ligger i omegnen af fire femtedele af omsætningen, så en stigning på 1,5 pct. her vil ramme Vestas' brutto- og driftsmargin med omkring 1,2 pct.point.
- Men jeg vil gerne understrege, at det er "op til", og det er meget usikkert og afhænger af talrige faktorer, hvor detaljerne ændrer sig fra dag til dag, siger Anders Runevad på en telekonference med analytikere og investorer efter regnskabet.
Vestas har planer om at angribe toldproblemet på flere måder, fortæller finansdirektør Marika Fredriksson til Ritzau Finans.
- Selvfølgelig prøver vi at afbøde effekten via vores variable omkostninger. Vi ligger i forhandlinger med både leverandører og kunder, så vi tager fat i alle de redskaber, vi kan, siger Marika Fredriksson.
Finansdirektøren forventer - ligesom det er tilfældet hos konkurrenten Siemens Gamesa - at det ikke er muligt at vælte hele prisstigningen fra toldsatserne over på kunderne.
- Det er svært at sige, for det afhænger af forhandlingerne, men jeg tror, forventningen er, at vi alle - leverandører, producenter og kunder - deler den samlede byrde på markedet, siger Marika Fredriksson.
Vestas drager dog lidt fordel af sit verdensomspændende produktionsapparat, som gør, at selskabet til en vis grad kan flytte indkøb og produktion rundt, pointerer direktøren.
- Der er ingen, der ser frem til den slags forstyrrelser i markedet, men med vores globale tilstedeværelse har vi en bedre chance for at kompensere for det. Det er et faktum, siger Marika Fredriksson.
Meldingen på telekonferencen - omkring klokken 10.25 - om den potentielle effekt på 1,5 pct. af omkostningerne fik Vestas' aktie til at falde onsdag formiddag. Morgenens regnskab var blevet fejret med en stigning på mere end 7 pct. i aktien, men da tallet kom frem, gik stigningen i bakgear.
Tre kvarter senere var kursfremgangen reduceret til lige over 2 pct., mens Vestas-aktien ved 11.45-tiden ligger lidt bedre og stiger 4,4 pct. til 412,50 kr.
/ritzau/FINANS