Investor
BREAKING

Voldsom nedtur: Kryptokollaps overgår dot.com-boblen

Efter en stor optur i 2017 er udviklingen vendt fuldstændig på hovedet i år for kryptovalutaerne.

Foto: Steve Luciano/AP

Kryptovalutaerne har igen skrevet sig ind i historiebøgerne. Denne gang er det dog ikke for noget positivt. Nedturen for kryptovalutaerne er nu så stor, at den overgår de store fald, som it-aktierne blev kastet ud i, da dot.com-boblen brast i 2000.

Det skriver Bloomberg.

Nasdaq Composite indekset faldt med 78 pct., da luften gik ud af boblen i it-aktierne. Til sammenligning er MVIS CryptoCompare Digital Assets 10 Index, som tæller de største kryptovalutaer, faldet med 80 pct.

Kollapset kommer efter et 2017, hvor kryptovalutaerne nærmest kun kendte én vej. Op. Det sendte i begyndelsen af januar amerikaneren Chris Larsen ind på Forbes’ liste over verdens mest velhavende personer.

Hans formue er i høj grad koblet op på værdien af kryptovalutaen XRP, der i daglig tale går under navnet Ripple. I 2017 steg kursen på XRP med svimlende 36.000 pct. I januar 2017 kostede den blot 0,006 dollars, men den 7. januar i år nåede den op på 3,38 dollars.

På papiret nåede hans formue op på 39,9 mia. dollars, svarende til 246 mia. kr. Det var ikke kun nok til at gøre almindelige mennesker svimle, det var også nok til at hans formue var større end folk som Paul Allen, der var med til at grundlægge Microsoft.

Siden nytår er XRP faldet med mere end 70 pct., og dermed er Chris Larsens formue også faldet betragteligt.

Det er dog ikke alle kryptovalutaer, der er styrtdykket i værdi på det seneste. Som Bloomberg også har noteret sig, er der kun én kryptovaluta, der er steget markant de seneste 30 dage. Den er steget med 160 pct. den seneste måned.

Den reelle værdi af Dogecoin er dog stærkt tvivlsom. Den blev lanceret i 2013 som en form for joke på internetfænomenet Doge-meme.

Læs også
Top job