Investor

Saxo Bank sender advarsel til investorerne: »Det ender galt på et tidspunkt«

Det årlige afkast på amerikanske aktier vil de kommende 10 år formentlig ligge meget tæt på nul, lyder det fra Saxo Bank.

Saxo Bank er langt fra optimistisk, når det kommer til det amerikanske aktiemarked. Foto: AP Photo/Denis Paquin

Uroen på aktiemarkederne i oktober kan meget vel være et forvarsel om, hvad der er i vente i de kommende år. Sådan lyder det fra Saxo Bank, der har offentliggjort sin kvartalsvise rapport om udsigterne for de finansielle markeder.

Det er ikke opløftende læsning. Saxo Bank er ikke særligt optimistisk i forhold til aktier. På globalt plan i almindelighed og amerikanske aktier i særdeleshed. For det amerikanske aktiemarked vil de kommende 10 år formentlig byde på afkast i intervallet omkring 0-1 pct., lyder det fra Saxo Bank.

»Det amerikanske aktiemarked er på nogle meget høje niveauer. Det er ikke helt så dyrt som omkring år 2000, men vi er klart på nogle niveauer, som er højere, end da vi gik ind i finanskrisen. Når vi har nået sådanne niveauer, er de 10 efterfølgende år historisk ikke været særligt imponerende afkastmæssigt,« siger Peter Garnry, der er aktiestrateg i Saxo Bank.

Vi ser latterlige priser på vin, malerier, aktier, investeringer i startups osv. Vi ved, at det vil ende galt på et tidspunkt,

Peter Garnry, aktiestrateg, Saxo Bank.

Målt på ni forskellige parametre er det ledende amerikanske aktieindeks, S&P 500, i øjeblik på det højeste niveau siden it-boblen omkring årtusindeskiftet. Det amerikanske aktiemarked er buldret frem til disse niveauer på bagkanten af finanskrisen med hjælp fra en kombination af en meget lempelig pengepolitik fra Federal Reserve og senest en skattereform fra Donald Trump-administrationen.

»Når alverdens centralbanker sætter renter ned, falder diskonteringsrenten på det fremtidige cash flow. Og når man presser obligationsrenten helt ned, er der reelt ikke noget alternativ til aktier,« siger Peter Garnry.

Diskonteringsrenten har meget stor betydning for den pris, som investorerne er villige til at betale for en aktie. Og den lave diskonteringsrente har altså været med til at presse prisen på mere end amerikanske aktier op.

»I teorien er man næsten villig til at betale uanede priser, fordi man ikke har noget alternativ. Vi ser latterlige priser på vin, malerier, aktier, investeringer i startups osv. Vi ved, at det ender galt på et tidspunkt. Der vil sidde en masse tabere i sidste ende. Hvis man sidder med en aktivfordeling med 100 pct. placeret i aktier, løber man lige nu en uhyggeligt høj risiko. Det vil decideret være farligt,« siger Peter Garnry.

Vi mener generelt, at man skal have færre aktier, og flere obligationer og kontanter

Peter Garnry, aktiestrateg, Saxo Bank.

Men ifølge Saxo Bank befinder vi os nu i det sidste stadie af opsvinget.

»Det er drevet af den amerikanske centralbank, som er ved at stramme pengepolitikken med fortsatte rentestigninger. Det vil på et tidspunkt punktere de meget aggressive værdiansættelser i markederne,« siger Peter Garnry.

Om det udvikler sig til en lige så stor nedtur som under finanskrisen, når det nuværende opsving slutter, er dog langt fra givet, lyder det fra Peter Garnry.

»Det mest sandsynlige er et fald på mellem 20-30 pct. Jeg forventer ikke, at vi får endnu en tur, hvor markederne falder 50-55 pct. Der er ligheder med tiden op til finanskrisen, men der er bestemt også forskelle. Bankerne er f.eks. mere polstrede nu,« siger Peter Garnry, der ikke mener, at man skal sælge helt ud af sine amerikanske aktier.

»Vi mener generelt, at man skal have færre aktier og flere obligationer og kontanter. Men man skal ikke gå i nul. Der er stadig fine selskaber, og der kan stadig være et nogenlunde afkast nogle steder,« siger Peter Garnry.

Læs også
Top job