Investor

Nordea advarer om store kursfald: »Advarselslampen blinker ret kraftigt i øjeblikket«

Flere ting peger i retning af, at aktiemarkederne i den kommende tid vil stå over for fald, lyder det fra Nordea.

Artiklens øverste billede
Aktiemarkederne kan meget vel stå over for større fald i den kommende tid, lyder det fra Nordea. Foto: Brendan Mcdermid

Den markante optur på aktiemarkederne i år, kan meget vel blive afsporet og blive afløst af en større nedtur. Sådan lyder advarslen til investorerne nu fra Nordea. I en ny analyse peger man i storbanken på flere forhold, der kan udløse markante kursfald.

»Vi har set, at aktiemarkederne har klaret sig rigtig godt i år, og der er konsensus om, at vi får et pænt aktieår med få og små negative udsving. Men der er risiko for en negativ udvikling, og advarselslampen blinker ret kraftigt i øjeblikket,« siger Andreas Steno Larsen, der er valuta- og rentestrateg i Nordea Markets.

Det er bl.a. opfattelsen af centralbankernes politik, der er problemer med.

»Vi har fået meldinger fra centralbankerne i USA og Europa, der har understøttet markedet. Men vores pointe er, at pengepolitikken ikke er så understøttende, hvis man ser under kølerhjelmen. I USA vil Fed fortsætte med at nedbringe sin balance frem til oktober, og i Europa er betingelserne i TLTRO-programmet ændret i forhold til det tidligere program, så der er stadig tale om pengepolitiske stramninger,« lyder et fra Nordea.

Centralbankernes balancer står til fortsat at blive mindsket i den kommende tid. Dertil kommer, at væksten i mængden af penge, der er i omløb på globalt plan, også er faldende. Det første betyder, at centralbankerne ikke vil støtte en højere prissætning af aktiver, mens det sidste peger i retning af større udsving.

»Der er en risiko for, at vi skal ned på de niveauer, vi så i december. Det vil som minimum betyde et fald på 10-15 pct. afhængig af, hvilket marked vi ser på,« siger Andreas Steno Larsen.

Endnu en faktor, som peger i retning af større udsving på aktiemarkederne i den kommende tid, er investorernes positionering. Mange investorer har sat penge på, at udsvingene på aktiemarkederne vil være mindre i den kommende tid.

De har en kort position i forhold til VIX, der indikerer de forventede udsving i det amerikanske S&P 500-indeks. Og positioneringen er på et mere ekstremt niveau end det var op til faldene på aktiemarkederne i februar 2018 og i slutningen af 2018.

»Jeg bliver altid nervøs, når markedet er så enig om retningen,« siger Andreas Steno Larsen.

Endelig har den amerikanske rentekurve sendt et kraftigt signal. Renten på 10-årige amerikanske statsobligationer er dykket under niveauet for renten på USA’s 3-måneders obligation. Det kaldes en inverteret rentekurve, og det er ét af de sikreste varsler om en recession, der findes.

Det taler også for, at aktiemarkederne kan stå over for en nedtur.

»Noget af det første, man lærer på økonomistudiet er, at rentekurven er hellig. Men det første der sker, når den inverterer er, at økonomer begynder at finde årsager til, at man ikke skal se på den. Jeg har svært ved at se, at der er en bedre indikator, så jeg er tilbøjelig til at tro på den.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.