Investor

Aktieeksperter: Risici skal styres og forventninger beherskes

Det giver mening at rette opmærksomheden mod afkastmuligheder, når den rigtige aktieinvestering skal vælges. Men risikostyringen er en lige så vigtig del af overvejelserne for aktiechef Otto Friedrichsen i Formuepleje.

- Afkast er jo kun det halve af ligningen. Den anden halvdel er risikostyring. Det handler om at blive kompenseret for den risiko, man tager. Derfor skal man som investor forstå hvor og i hvilket omgang, man tager risiko, for at finde ud af, om man bliver kompenseret korrekt, siger han.

- Og for os er det den selskabsspecifikke risiko, vi interesserer os for, uddyber aktiechefen.

Han noterer, at risiko-vikårene har flyttet sig i løbet af det seneste år.

- Sidste år fik vi en meget stor kompensation for at påtage os aktierisiko, hvis vi ikke delte den recessionsfrygt, som herskede i markederne. Men en meget stor del af den kompensation er forsvundet i takt med, at aktiemarkedet er steget ganske kraftigt. Man bliver ikke længere kompenseret i samme omfang som tidligere for at påtage sig aktierisiko, forklarer Otto Friedrichsen.

I Formuepleje rettes investeringsfokus mod et enkelte selskab og blandt andet de indtjeningsmuligheder, det byder på. Geografi og sektor-betragtninger er mindre væsentlige.

- Men vi har en masse risikostyring, der dikterer, at vi kan ikke være ekstremt overvægtige i en sektor eller en region eller andre steder. Vi er det man kalder faktor-neutrale, og vi fokuserer meget på det enkelte selskab, forklarer Otto Friedrichsen.

Og det princip ligger over fokuseringen på de enkelte selskaber, hvor lovende de end måtte være.

- Hvis der er et område, hvor vi kan finde rigtig mange aktier, så kan vi ikke tage mere end det, vores risikostyring sætter loft for. Vi kan ikke opbygge en risiko, vi ikke ønsker at tage. Så vores risikostyring dikterer, at vi kan ikke gå længere end her til, siger aktiechefen.

Risiko for overvurdering af indtjeningsudviklingen og store udsving på regional basis er med i billedet, når aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, forholder sig til de gode investeringsmuligheder.

- Vi har alt for høje forventninger til indtjeningsvæksten, og når de bliver sænket, så bliver prisfastsættelsen også det dyrere, og det kommer også til at skabe noget modvind og noget turbulens. Så vi kommer til at se endnu flere store udsving i 2020, og ikke kun i opadgående retning bemærker han.

Det er ventede vækstrater for indtjeningen på cirka 9 pct. i USA og Europa og hele 14 pct. i Danmark, som står for skud, mener han. Og det det bliver værst for Europa.

- Vi regner med, at den nedgradering, der kommer af konsensus for næste års indtjening, bliver mindre i USA, end den gør i Europa, siger Jacob Pedersen.

Han har et særligt opmærksomt øje på centralbankernes rolle i forhold til aktieinvesteringer. På godt og på ondt.

- Du skal gøre dig klart, at du har centralbanker, der holder hånden under obligationerne, og du har selskaberne, der holder hånden under aktierne. Du har nogle meget store ubalancer, og du har i 2018 og 2019 set, at man ikke har kunnet stoppe det her eksperiment med negative renter. Da man forsøgte i slutningen af 2018, da raslede aktierne ned, påpeger Jacob Pedersen.

- Så man skal som investor gøre sig klart, at der er en usynlig hånd, der er med til at holde det her oppe. Det er med til at skabe væsentlig større risikolyst, men også en skrøbelighed. Hvis investorerne pludselig bliver skeptiske i forhold til indtjeningsvækst, så er der nogle ubalancer som gør, at neduren kan blive hård, advarer analysechefen.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.