Investor

Mandagens aktier: Novo bremsede opturen i C25 med Mærsk i spidsen

Generel risikovillighed og et opjusteret kursmål trak mandag de to Mærsk-aktier til tops i C25-indekset.

Det lukkede i rekordhøje 1392,04 efter et plus på 0,9 pct. støttet af plusser til især de cykliske aktier, mens de defensive blev holdt nede. Deriblandt den indekstunge Novo-aktie, der lige netop holdt ursen på 436,50 kr. og dermed holdt C25-indekset i lidt strammere tøjler end det samlede europæiske aktiemarked, der præsterede en stigning på 1,3 pct. ved danske lukketid målt på det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks.

- Det er jo det klassiske billede. Kikker du ud i Europa, så er det de cykliske, der stiger, og der er Danmark jo undervægtet, konstaterer senioraktiehandler i Sydbank Christian Thatje.

Han forklarer, at den risikovillighed, der indledte ugen, var båret oppe af stemningen i Kina.

- Her havde vi den største endagsstigning siden 2015 i CSI 300. Det steg 5,7 pct. Og så lukker markedet øjnene for de smittetal vi ser derude, konstaterer kan.

CSI indekset for børserne i Shanghai og i Shenzhen steg natten til mandag til 4670,1

- Og så var der i sidste uge nogle gode makrotal med jobtallene fra USA. Det viser hele tiden, at vi har set bunden, og at det nu går den rigtige vej, tilføjer senioraktiehandleren.

Mærsk-aktierne steg henholdsvis 3,9 pct. til 7730 kr. og 4,3 pct. til 8340 kr. for A- og B-aktien, og der knyttede sig mandag formiddag selskabsspecifikke nyheder til aktierne.

Mæglerhuset Clarksons Platou mener, at Mærsk kan være på vej mod en fremgang i driftsresultatet i 2020, selv om coronapandemien har lagt økonomier verden over ned, hvilket også har ramt containertransporten.

Samtidig hævede Deutsche Bank sin anbefalingen af Mærsks B-aktie til "køb" fra "hold" og sat kursmålet op til 9500 kr. fra 7200 kr.

Yderligere oplyste A.P. Møller-Mærsk, at koncernen har købt det svenske logistikselskab KGH Customs Service, der er specialist i handel og toldklarering i Europa, af Bridgepoint Development Capital for 2,6 mia. svenske kr. svarende til 1,9 mia. kr. I 2019 havde KGH en omsætning på 890 mio. svenske kr. og en EBITDA-indtjening på cirka 160 mio. svenske kr. samt en EBITDA-margin på cirka 18 pct.

Omvendt har Novo fået sænket sin anbefaling til "neutral" fra "køb" hos Bank of America som en del af baggrunden for mandagens negative udvikling for aktien.

Et plus til FLSmidth på 3,0 pct. til 200 kr., til Danske Bank på 2,9 pct. til 95,34 kr. og til Jyske Bank på 1,7 pct. til 202,20 kr. kunne ses som udtryk for den generelle markedsstemning.

Danske Bank-aktien steg endda, selv om banken var igen i fokus og ikke for det positive. Banken sælger ifølge Børsen igen Flexinvest Fri-produktet, som flere eksperter mener, at kunderne må forvente at tabe penge på. For godt et år siden lovede Danske Banks topchef, Chris Vogelzang, ellers bod og bedring i forhold til produktet.

Hørerapparataktierne GN og Demant var også i fremgang mandag med stigninger på henholdsvis 2,0 pct. til 375,40 kr. og 3,7 pct. til 188,55 kr.

I en ekstraordinær opdatering mandag morgen ser den schweiziske høreapparat-producent Sonova et fald i omsætningen i første halvår på 25-35 pct., men Sonova peger samtidig på, at opsvinget i det globale høreapparatmarked i de seneste uger har været hurtigere end ventet.

Blandt sidepapirerne bød dagen på et løft på 3,0 pct. til 47,67 kr. til Nordea. Ud over generel fremgang til finansaktierne kunne investorerne notere, at Nordea køber erhvervsmæssige og individuelle pensionsporteføljer af norske Frende Livsforsikring, for at kombinere forretningen med bankens norske forsikringsselskab Nordea Liv Norge.

Samtidig vil Nordea Liv indgå en langsigtet aftale om at distribuere pensionsprodukter for de norske Sparebanker, der ejer Frende.

Chemometec opjusterede sine forventninger til omsætningen i 2019/20 med 1 mio. kr. til 214 mio. kr. mod tidligere 205-213 mio. kr., oplyste selskabet lige ved åbningen af dagens handel. Det kvitterede investorerne for ved at sende aktien op med 7,1 pct. til 362 kr.

For Netcompany gik det den modsatte vej, efter at aktien havde fået sænket sin anbefaling til "hold" fra "køb" af Danske Bank. Danske Bank hævede dog i samme ombæring kursmålet for aktierne i it-konsulentselskabet til 500 kr. fra 400 kr. Men Netcompany-aktien lukkede mandag 0,4 pct. lavere i 472,20 kr.

Læs også
Top job