• Artiklen opdateres
Investor

Novos finansdirektør: Mindre end ventet pres fra covid-19 driver opjustering

Artiklens øverste billede
Karsten Munk Knudsen er finansdirektør. Foto: PR/Novo Nordisk

Coronapandemien har ikke ramt Novo Nordisk så hårdt som først ventet. Det er også den primære årsag til, at medicinalgiganten opjusterede sine forventninger til hele året torsdag aften.

Det slår Karsten Munk Knudsen, der er finansdirektør hos Novo Nordisk, fast på en telekonference for investorer og analytikere fredag morgen.

- Den centrale faktor for ændringen i vores prognose er en lavere end forventet covid-19-effekt, siger han.

I forbindelse med halvårsregnskabeti august fortalte Novo, at patienter og distributører havde opbygget lagre i første kvartal, hvilket løftede salget i perioden med ekstra 2 mia. kr.

I andet kvartal nedbragte patienter og distributører så de lagre igen med omkring 500 mio. kr., og Novo forudså desuden yderligere negative lagereffekter i andet halvår, hvilket var indregnet i den nu tidligere 2020-prognose.

Ifølge finansdirektøren har patienterne dog kun i et begrænset omfang nedbragt de lagre, de havde opbygget i starten af året, i tredje kvartal.

- Vi ser mindre lagernedbringelse på patientniveau, når vi ser på de overordnede recepttendenser. Vi ser en smule, men ikke noget markant, siger Karsten Munk Knudsen.

Han fortæller, at nogle patienter potentielt vil vælge at fortsætte med at have et højere niveau af Novo Nordisks produkter på lager end normalt.

- Vores tag på det er, at vi fortsat vil se en smule nedbringelse af lagrene, men potentielt vil vi ikke se de fulde 1,5 mia. kr., lyder det på telefonkonferencen.

Finansdirektøren understreger dog også, at det er vigtigt at være opmærksom på, at Novo Nordisk på nuværende tidspunkt ikke har helt solide datapunkter på området, og at estimaterne er baseret på recepttendenser.

Coronapandemien har ramt beskæftigelsen markant i USA, og det er også en effekt, der rammer Novo Nordisk.

Allerede i forbindelse med halvårsregnskabet oplyste det danske selskab, at stigningen i arbejdsløsheden påvirkede mikset i USA negativt.

- På det tidspunkt var arbejdsløsheden på over 10 pct., hvilket resulterede i et negativt kanalmiks og en lavere gennemsnitlig realiseret pris i vores amerikanske forretning.

- Nu ser vi, at arbejdsløshedsniveauet er under 8 pct., og da man skulle forvente, at det negative kanalmiks, som vi ved andet kvartal estimerede til at påvirke vores amerikanske forretning negativt med annualiseret 3 pct., nu er lavere. Vi estimerer med omkring 2 pct. på nuværende tidspunkt, siger Karsten Munk Knudsen.

I august fortalte Novo Nordisk også, at coronaudbruddet samtidig lagde låg på selskabets vækst, da færre nye patienter går i behandling.

Det betyder, at færre patienter får udskrevet Novo Nordisks medicin for første gang. Det har dog ikke ramt det samlede antal recepter så hårdt, som selskabet tidligere havde forudset.

- Udviklingen i det samlede antal udskrevne recepter var stærkere i tredje kvartal, end vi antog i slutningen af andet kvartal, siger Karsten Munk Knudsen.

Samlet set forventer Novo Nordisk, at coronapandemien har påvirket koncernens samlede globale salg negativt med 1 pct.point i årets første ni måneder.

I de første tre kvartaler realiserede medicinalselskabet en samlet salgsvækst i lokal valuta på 7 pct.

For 2020 venter Novo nu en salgsvækst på 5-8 pct. i lokal valuta mod tidligere 3-6 pct. Forventningerne til væksten i driftsresultatet løftes til 5-8 pct. fra 2-5 pct. ligeledes målt i lokal valuta.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.