Investor

USAs aktier: "Act big"-Yellen løftede aktierne - blandede futures

De amerikanske aktier steg tirsdag efter en lang weekend i USA, da investorerne varmede sig ved den kommende finansminister Janet Yellens meldinger om ny stimulus.

Der var dog fremgang til både cykliske aktier og til sektorerne med strukturel vækst, da energi, kommunikationsservice og it trak for.

Onsdag morgen fortsatte den positive stemning i de tidlige timer, men stemningen er siden til dels vendt. De store indeksfutures indikerer en åbning i let minus for Dow Jones, mens S&P 500 er næsten uændret, og Nasdaq står til et starte med en stigning på 0,3 pct., når markedet i New York kommer i gang senere onsdag.

Det brede S&P 500-indeks steg tirsdag 0,8 pct., og lukkede kun omkring 25 point fra sin seneste lukkerekord i 3824,68 indekspoint. Nasdaq gik endnu mere op med 1,5 pct., og sluttede blot 4 point fra sin seneste top, mens Dow Jones-indekset vandt 0,4 pct.

- Yellen er noget positivt. Vi bør få større samarbejde mellem Fed og finansministeriet, hvor finanspolitikken og pengepolitikken arbejder sammen og støtter. Det er en god baggrund for risikostemningen, siger Mohit Kumar, strateg hos Jefferies International, til Bloomberg News.

Janet Yellen, der tidligere var formand for Federal Reserve (Fed), USA's centralbank, indledte tirsdag godkendelsesprocessen i Senatet, og her talte hun varmt for den stimuluspakke på 1900 mia. dollar, som den kommende præsident, Joe Biden, foreslog torsdag.

- Hverken den kommende præsident, eller jeg, foreslår denne hjælpepakke uden at have blik for landets gældsbyrde. Men lige nu, hvor renterne er historisk lave, er det klogeste, vi kan gøre, at tænke stort, lød Yellens ord.

I toppen af S&P 500-indekset lå energiaktierne, som vandt frem med 2,0 pct., da olieprisen også gik op. I sektoren trak Exxon Mobil og Chevron for med plusser på henholdsvis 2,0 og 2,6 pct., men også Phillips 66 og Marathon Petroleum bidrog med plusser på 4,2 og 4,8 pct.

I kommunikationsservice, der vandt 1,9 pct., steg Facebook 3,9 pct., og Alphabet vandt 3,3 pct. Microsoft steg desuden 1,8 pct. og var sammen med Apple, der gik frem med 0,5 pct., med til at løfte it-sektoren op med 1,3 pct.

I sundhedssektoren, som blev løftet 0,8 pct., var der også plusser til Gilead, der steg 5,9 pct. på nyheden om, at USA's højesteret har afvist Mercks forsøg på at håndhæve et patent over for et middel til behandling af hepatitis C over for Gilead. Samtidig løftede Morgan Stanley sin anbefaling af aktien i Gilead til "overvægt".

Eli Lilly vandt desuden 4,0 pct. Novo-konkurrenten indgik tirsdag en aftale med Merus om udvikling af antistoffer til behandling af cancer. Aftalen kan potentielt løbe op i 1,6 mia. dollar.

Elbilproducenten Tesla gik også op inden for cyklisk forbrug med 2,2 pct. på en tirsdag med en række nyheder fra konkurrenterne.

Kinesiske Xpeng præsenterede en ny platform inden for selvkørende elbiler, Volkswagen lancerede en elektrisk SUV på markedet i Kina, og General Motors (GM), der vandt hele 9,8 pct., lagde sammen med Microsoft 2 mia. dollar i Cruise, som er et start-up inden for selvkørende biler. I forvejen var GM aktionær i Cruise.

Regnskabssæsonen er også for alvor kommet i gang. Vigtigst tirsdag var nok tallene fra storbankerne Bank of America og Goldman Sachs

Bank of America kom ud af fjerde kvartal med en bedre indtjening end ventet, men aktien satte sig 0,7 pct., da de samlede indtægter skuffede en smule.

Goldman Sachs fik i perioden også en bedre indtjening samt højere indtægter end ventet, men aktien satte sig 2,3 pct., da investorerne allerede havde kørt aktien pænt op i år - med 13 pct.

Olieservicekoncernen Halliburton bakkede også 1,0 pct., selv om salget i fjerde kvartal faldt mindre end ventet, men investorerne var bekymrede for, at Halliburton vil genaktivere flere omkostninger efter stigninger i olieprisen.

Tirsdag var der også aktivitet på opkøbsfronten. Softwareselskabet Citrix steg med 2,6 pct., efter at koncernen har aftalt at overtage unoterede Wrike for 2,25 mia. dollar.

Office Depot steg 0,2 pct., selv om koncernen afviste interesse fra konkurrenten Staples om at overtage hele selskabet. Office Depot ser udfordringer med konkurrencelovgivningen og forslog derfor et noget mindre salg - alene af de forbrugerrelaterede aktiviteter.

Læs også
Top job