Kurskamp om shortede aktier bredte sig til resten af verden
Kampen om aktiekursen i den amerikanske detailkæde Gamestop - mellem en stor mængde privatinvestorer på den ene side og særligt én amerikansk hedgefond på den anden - skabte onsdag bølgegang på de internationale aktiemarkeder.
Og tendensen ser ud til at have spredt sig til andre aktier rundt omkring i verden.
I Finland steg aktien i Nokia onsdag 14,7 pct., mens der på det australske marked var store stigninger fra start til aktier som Webjet, Tassal Group, Inghams Group og Invocare - de stabiliserede sig dog i den senere handel, men lukkede dog alle med pæne plusser på mellem 2 og 6 pct. i et ellers faldende marked.
Det samme skete i starten af ugen for de amerikanske selskaber Blackberry og biografkæden AMC.
Fælles for selskaberne er ifølge Reuters, at deres aktier i høj grad er shortede - altså at en eller flere investorer satser på et kursfald for aktien.
Når man shorter en aktie, låner en investor aktien af en anden aktionær for at sælge den på markedet i håb om at kunne købe den billigere tilbage senere. På den måde kan man tjene differencen minus eventuel kurtage og et renteafkast til aktionæren.
Det er det samme princip - dog i væsentlig mere ekstrem grad - der har gjort sig gældende for aktien i Gamestop, der syvdoblet i værdi på mindre end et par uger - tilsyneladende uden nogen forklaring i selskabets regnskab.
Tvært imod er kæden hårdt økonomisk trængt og blandt andet ramt af, at flere og flere køber over nettet.
Det er derimod tilsyneladende en stor mængde private investorer, der har koordineret opkøb aktien og call-optioner for aktien, hvilket har presset prisen i vejret.
Det har angiveligt skabt store problemer for hedgefonde, der har shortet aktien. Specifikt har det været fremme på rygtebasis, at det amerikanske hedgefond Melvin Capital er hårdt ramt og har måtte tage et stort tab på sin spekulation i et kurstab til aktien.
/ritzau/FINANS