Investor

Markedsoversigt: Coronahåb løftede Bavarian - status quo for renten

Positiv omtale af Bavarians muligheder inden for coronavaccine trak mandag biotekaktien til tops i det danske aktiemarked målt på C25-indekset, mens en stejl stigning i sølvpriserne pressede smykkeselskabet Pandora mod bunden.

Samlet set blev eliteindekset løftet 1,7 pct. til 1639,48, og dermed var den positive stemning tilbage i markedet efter et fald fredag på 1,9 pct. i nervøsitet over vilde og spekulative aktiebevægelser i USA.

- Generelt har vi haft en god stemning i markedet i dag efter nogle fornuftige PMI-tal fra Europa. De er med til at trække stemningen lidt op, vurderer Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank.

Friske endelige PMI-tal for fremstillingsindustrien i eurozonen viste mandag formiddag et indeks på 54,8 for januar mod et ventet indeks på 54,7.

- Og så havde vi jo en svag lukning fredag i USA, men nu kommer vi lidt med igen, tilføjer Ole Kjær Jensen.

Dagbladet Børsen peger i en artikel mandag på, at andre medicinalvirksomheders vanskeligheder med at skabe en effektiv coronavaccine kan bane vejen for danske Bavarian Nordics potentielle vaccine. Og dagen igennem har Bavarian-aktien ligget i toppen af C25, hvor den lukkede med et plus på 5,9 pct. til 232,80 kr.

Mærsk-aktierne var med i toppen med et plus til B-aktien på 5,5 pct. til 13.420 kr.

Tæt på bunden af C25 faldt Pandora 0,3 pct. til 591,20 kr.

- Den er ramt af sølvprisens himmelflugt. Det har skabt et salgspres på aktien, mener Ole Kjær Jensen.

Prisen på sølv steg mandag til det højeste niveau, over 30 dollar per ounce, siden 2013 drevet af koordineret efterspørgsel fra private investorer.

Mens aktierne mandag blev handlet op i en pæn revanche efter fredagens bratte fald, holdt obligationsrenten sig til stærkt begrænsede udsving mellem negative 0,42 pct. og 0,40 pct.

Og da det danske marked lukkede, lå renten på den tiårige toneangivende danske statsobligation i minus 0,41 pct., som var uændret i forhold til åbningsniveauet mandag og lukkerenten fredag.

Hen over handelsdagen kunne handlerne ellers lade sig inspirere af en lille stime nøgletal.

De viste blandt andet, at erhvervstilliden i den europæiske fremstillingsindustri i januar blev målt til et PMI-indeks på 54,8 ifølge reviderede tal, mens økonomerne ifølge Bloomberg News havde ventet et indeks på 54,7.

Hverken Italien eller Spanien kommer med foreløbige PMI-tal, og dermed bidrog udviklingen i de to sydeuropæiske lande med et lille overraskelsespotentiale, i det endelige indeks.

Omvendt pegede data for tyskernes forbrugsiver op mod jul i negativ retning. Detailomsætningen i Tyskland faldt i december 9,6 pct. mod et ventet omsætningsfald på 2,0 pct.

Eftermiddagens amerikanske ISM-indeks for fremstillingsindustrien faldt i januar til 58,7 mod et ventet indeks på 60,0 og 60,5 måneden før, mens PMI-indekset blev 59,2 mod et ventet indeks på uændrede 59,1.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.