Investor

Mandagens aktier: Vestas dæmpede fremgang drevet af Novo og Chr Hansen

En stor regnskabsuge på det danske aktiemarked blev mandag indledt med en lille stigning i C25-indekset på 0,2 pct. til 1769,41.

Vestas faldt ellers tungt efter bekymrende meldinger fra rivalen Siemens Gamesa, men det blev mere en opvejet af stigninger til nogle af de andre eliteaktier, herunder i Novo Nordisk, som er blandt ugens mange regnskabsaktuelle selskaber.

- Det er en meget spredt dag forud for en power-uge i Danmark, hvor vi ved ugens udgang i hvert fald er markant klogere, end vi var ved ugens indgang, siger Lars Hytting, der er chef for aktiehandel i Artha Kapitalforvaltning, til Ritzau Finans og henviser til strømmen af regnskaber hen over ugen.

Vestas, som kommer med regnskab for første kvartal på onsdag, startede ugen med et fald på 4,3 pct. til 247 kr., efter at konkurrenten Siemens Gamesa fredag nedpræciserede forventningerne som følge af udskudt ordreindgang og forsinkede opsætninger på grund af covid-19-pandemien.

- Det skaber noget bekymring for, om det er noget branchespecifikt, som også rammer Vestas. Det bemærkelsesværdige er, at Vestas-aktien også i sidste uge havde en rimelig hård medfart, og den store kursstigning efter forrige uges klimatopmøde er visket ud igen, siger Lars Hytting.

STÆRKE TAL I VENTE FRA NOVO

Sværvægteren Novo Nordisk startede derimod ugen med en stigning på 2,3 pct. til 463,40 kr. forud for medicinalgigantens regnskab for årets første tre måneder onsdag.

- Der er gode forventninger til, at Novo Nordisk kommer med nogle rigtigt solide tal på onsdag, og hvis man vil med ombord, er det nu, siger Lars Hytting om investorernes positionering i aktien op til regnskabet.

Der var også rift om Chr. Hansen, som toppede i C25 med en stigning på 2,7 pct. til 584,20 kr.

- Chr. Hansen har været faldet lidt tilbage siden selskabets regnskab. Nu har der været tid og anledning til at kigge det efter i sømmene, og jeg er i hvert fald meget positiv omkring Chr. Hansen som en god langsigtet investering, fortæller Lars Hytting.

Derimod faldt Ambu mandag med 2,2 pct. til 338,90 kr., efter at selskabets japanske konkurrent Olympus har lanceret en ny produktlinje med bronkoskoper til engangsbrug - et marked, som også Ambu satser stort på.

- Lanceringen fra Olympus skaber lidt usikkerhed for, om Ambu nu også får den store del af det her marked, som det var udset til, siger Lars Hytting.

Trods nye ratestigninger på containerfragt i sidste uge var der mandag også pres på aktierne i Mærsk, hvis B-aktie faldt 1,5 pct. til 15.140 kr. Mærsk er ligeledes aktuel med sit regnskab for første kvartal onsdag, efter at selskabet mandag i sidste uge opjusterede sine forventninger til hele 2021.

FORHØJET KURSMÅL TIL DSV

Derimod steg DSV Panalpina 1,2 pct. til 1396 kr. Jefferies løftede sit kursmål for aktien til 1600 kr. fra 1300 kr. og fastholdt anbefalingen "køb".

Blandt sidepapirerne opjusterede transportkoncernen NTG mandag sine forventninger til 2021 som følge af en stærk udvikling i første kvartal, en tidlig opsigelse af en lejeaftale og opkøbet af selskabet Neptun Transport.

NTG venter nu en omsætning på 5900-6300 mio. kr. mod tidligere ventet 5500-6000 mio. kr., og forventningerne til driftsresultatet (EBIT) er justeret op til 360-400 mio. kr. fra tidligere 300-350 mio. kr.

Aktien endte i 260 kr. efter et plus på 0,4 pct.

Læs også
Top job