Flashback fra 1998: »Forbered jer på mere smerte«
Store globale økonomiske bevægelser kan få markante konsekvenser, vurderer analytiker.
Den russiske rubels nedsmeltning får hedgefondmanager Stephen Jen fra SLJ Macro Partners LLP til at tænke på situationen i 1997-98.
Dengang blev thailandske bath devalueret og efterfølgende spredte uroen sig til Brasilien og Rusland.
Stephen Jen pointerer nu, at investorerne skal til at forberede sig på mere smerte efter tirsdagens nedsmeltning i Rusland, og han minder om, at der er mange eksperter i nye markeder(emerging markets), som er kommet til efter 2001, hvor BRIC betegnelse opstod.
BRIC, som står for Brasilien, Rusland, Indien og Kina, er en betegnelse for de fire hurtigt voksende økonomier efter krisen ved årtusindskiftet.
Stephen Jen nævner, at nu vakler Venezuelas økonomi, og aktierne i Thailand og Brasilien oplever voldsomme udsving. Det thailandske indeks SET dykkede mandag pludseligt med 9 pct., da udenlandske investorer trak fingrene til sig. SET-indekset kom sig dog umiddelbart efter det voldsomme udsving.
Yderligere bliver det fremhævet, at den brasilianske real, den mexicanske pesos, den tyrkiske lira og den sydafrikanske rand ligger på nye lavpunkter, og Stephen Jen venter, at investorerne viger væk fra aktier fra disse kanter, og dermed skabes et øget pres på dem. Hedgefondmanageren ser endda større risici end ved Rusland, og han henviser til olieprisernes nedtur samt Kinas opbremsning. På den lange bane ser Stephen Jen risiko for, at kapitalflugt fra nye markeder (emerging markets), hvilket kan blive hjulpet af et opsving i USA kombineret med rentestigninger hos centralbanken.
- Der har simpelthen været for stor kapitalopbygning i de nye markeder, og landene kan ikke gøre noget hvis kapitalflugten begynder, pointerer Stephen Jen, som var valutaanalytiker hos Morgan Stanley i krisen i slutningen af 90’erne.
Aktiefokus