Ny rentevirkelighed har flået bankaktionærer for over 100 mia. kr.
Værdien af de danske bankaktier er faldet med 24 pct., og det er især Nordea, der trækker ned.
Mens boligejerne passende kan bruge gevinsten ved de ultralave renter til at købe bukser med større lommer, sidder bankaktionærer i hele verden og føler, at den nye rentevirkelighed har klippet hul i deres lommer. Også herhjemme.
Værdien fosser ud af de danske børsnoterede banker, der har mere end svært ved at opretholde indtjeningen, når renterne balancerer på grænsen til nul.
Og investorerne er ikke specielt interesserede i at købe op i selskaber, der bruger de fleste af døgnets vågne timer på at spekulere over, hvordan de får vendt udviklingen.
Alene i år har det kostet bankerne knap 138,2 mia. kr. i tabt markedsværdi. De store banker er hårdest ramt - både procentuelt og i værdi. Det viser data fra Bloomberg.
Klart værst har bankkrisen ramt Nordea, der tegner sig for 94 mia. kr. af værditabet, i en periode hvor selskabets aktier har været nede med et fald på 30 pct.
Danske Bank har klaret sig godt i forhold til de fleste andre banker. Men aktierne, som er blandt danskernes foretrukne, er blevet 26,8 mia. kr. mindre værd siden nytår.
Procentuelt er investorflugten gået værst ud over Østjydsk Bank, Nordea og Sydbank, der alle er nede med mere end 25 pct. Kun to banker er kommet gennem året i plus: Vestjysk Bank og Lollands Bank.
Analytikerne giver skylden til det lave rentemiljø, som bankerne skal indstille sig på og justere virksomheden efter. Men de danske banker har faktisk klaret sig væsentligt bedre end de europæiske som helhed.
De 48 banker, som indgår i det brede europæiske aktieindeks, Stoxx 600, har tilsammen tabt markedsværdi for 397 mia. kr., hvilket svarer til en nedgang på 34 pct., mens den danske banknedtur svarer til 24 pct.
Værst går det i øjeblikket i Sydeuropa, hvor der bl.a. er kaos i Italien: