Olieprisen skvulper efter kupforsøg
Den politiske uro i Tyrkiet kan få konsekvenser for olieprisen, advarer Nordea.
Mens aktiemarkederne tilsyneladende er ligeglade med fredagens kupforsøg i Tyrkiet, kan det samme ikke siges om oliepriserne.
Fra fredag til mandag eftermiddag har grafen, der viser olieprisen, lavet et besynderligt hop. Umiddelbart efter kupforsøget steg prisen kraftigt, og ved middagstid mandag, faldt prisen tilbage til samme niveau som før kupforsøget.
Det er der en god grund til.
Tyrkiet er nemlig et meget vigtigt olieland. Ikke blot fordi landet selv producerer en del, men mere fordi Tyrkiet er et vigtigt transitland for olie. Det forklarer Nordeas olieanalytiker, Thina Margrethe Saltvedt:
»Tyrkiet er et meget vigtigt transitland for olie og gas mellem Asien og Europa. Hver dag løber mere end 2,9 mio. tønder olie gennem Tyrkiets rørledninger,« siger hun.
Og da kupforsøget ramte, frygtede olieinvestorerne, at det ville resultere i lukkede havne, færdselsårer og fragtruter. Derfor steg priserne. Men da det blev klart, at disse stadig var åbne, faldt priserne igen.
Den stigende eksport af olie fra lande som Aserbajdsjan og Kasakhstan har gjort Tyrkiet til en af de vigtigste transportveje for olie i verden. Samtidig er Tyrkiets eget energiforbrug steget kraftigt de senere år i takt med den økonomiske vækst og de højere levestandarder i landet.
Men kupforsøget kan sætte en dæmper på udviklingen.
»I løbet af de seneste 10 år er olie- og gasforbruget steget med henholdsvis 27 pct. og 62 pct. Den politiske uro kan dog dæmpe investeringsaktiviteten og den økonomiske vækst i Tyrkiet, og dette kan igen føre til en markant nedgang i energiforbruget,« siger Thina Margrethe Saltvedt.
Ca. 90 pct. af Tyrkiets olieforbrug kommer fra import, og derfor kan uroen få konsekvenser, vurderer hun.
»Et drastisk fald i energiforbruget vil påvirke eksportindtægten for de store olieleverandører væsentligt,« siger Thina Margrethe Saltvedt.