Nordjysk direktør efter vild børsdebut: »Vi sidder jo ikke og ser på aktiekursen... ej, det er løgn«
Aktionærernes tillid forpligter. Det er man meget bevidst om hos Gomspace, efter at selskabets værdi er blevet fordoblet.
Man må tage sig sammen for ikke at gribe til fjollede ordspil i stil med 'aktiekurs med raketfart', 'ingen bump på mælkevejen' eller 'børsdebutant på vej mod stjernerne', når man skal omtale udviklingen i den aalborgensiske rumvirksomhed Gomspace.
For efter godt en måned som børsnoteret selskab i Sverige er aktiekursen steget med knap 100 pct., og så kan man vel ikke fortænke selv en nordjyde i at tale i himmel-, måne- og stjerne-termer. Men ikke direktør Niels Buus, der udelukkende fokuserer på virksomheden. Sådan da.
»Vi sidder jo ikke og ser på aktiekursen hver dag... Ej, det er jo løgn, vi ser på den hvert andet minut. Men strategisk i virksomheden ser vi ikke så meget på aktiekursen, for vi har en plan, der skal gennemføres,« siger Niels Buus.
Selv om han naturligvis havde håbet på en kursstigning, indrømmer han, at den voldsomme udvikling er kommet bag på ham. Men han har et bud på, hvorfor det er gået så stærkt.
Gomspace fik nemlig ikke solgt lige så mange aktier op til børsnoteringen, som man havde håbet. Det blev der lavet om på.
»Der kom ret hurtigt interesse fra vores garantistillere, som havde kigget dybere ind i sagen. De kom frem til, at selskabet var undervurderet. De besøgte os, kiggede på virksomheden og kunne lide, hvad de så. Så begyndte de at købe op,« siger Niels Buus.
Siden købte garantistillerne også de 2 mio. aktier, som Gomspace ikke havde fået solgt i første omgang, og derefter tog handlen fart.
»Garantistillerne fandt flere aktionærer i Sverige, som ville være med på den. Det har spredt interessen, for de er kendte investorer i Sverige og har et stort netværk,« siger Niels Buus.
Derudover tror han, at flere har opdaget potentialet for rumvirksomhed.
»Det er jo en hel ny branche, der er gået på børsen. Space er verdens næststørste ventureområde. Branchen er utrolig interessant, og der laves massive investeringer. Jeg tror, det er gået op for folk, hvad for et potentiale, branchen har. Ikke kun Gomspace. Måske er det ønsketænkning, men jeg mener faktisk, det er rigtigt,« siger Niels Buus.
Men den overvældende interesse lægger også et pres på rumvirksomhedens 40 medarbejdere.
»Positiv interesse er altid godt, og vi er da opstemte over det. Der er også medarbejdere i virksomheden, der har købt aktier, og som synes, det er fantastisk. Men jo større forventningerne er, jo større er opgaven også for os. Det er vi meget bevidste om. Der er ikke noget, der kommer frit. Det forpligter, så enkelt er det. Det tager vi møj alvorligt,« siger han med nordjysk eftertryk.