Investor

Europæisk finanstilsyn: Nykredit vil blive hårdt ramt af finansielt stress

De fire største danske banker vil fortsat være solvente under en stresstest foretaget af det europæiske banktilsyn, EBA. Men testen viser, som ved en tidligere stresstest i 2014, at Nykredit vil blive hårdt ramt af finansiel modvind.

Artiklens øverste billede
Nykredits hovedsæde i København.

Hvis der bliver markant finansiel uro i 2018, så vil Nordea, Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Sydbank stadig have penge nok til at opfylde alle solvenskrav.

Det er den gode nyhed i en stresstest af Europas største banker, foretaget af det europæiske banktilsyn, EBA, i samarbejde med blandt andre det danske finanstilsyn.

Den dårlige nyhed er, at Nykredit vil være blandt de storbanker, der vil blive hårdest ramt af en finansiel krise. Det viste den forrige stresstest i 2014, og det viser den dugfriske stresstest, der er blevet offentliggjort fredag aften.

Stresstest-rapporten fra EBA viser, at Danske Bank og Jyske Bank som udgangspunkt har en egentlig solvensmæssig egenkapital på henholdsvis 16,12 og 16,06 pct. af de risikovægte aktiver, mens Nykredit ved udgangen af 2015 lå betydeligt højere, med 19,45 pct.

De danske resultater

Men når der lægges et stressscenarie ned over bankerne, så er forskellen mellem de tre største danske banker markant. Danske Bank vil, i en situation hvor der er markant finansiel uro og blandt andet faldende ejendomspriser, miste 2,10 procentpoint af sin solvensmæssige egenkapitaldækning, der derfor ender på 14,02 pct., ifølge EBA.

For Jyske Bank vil der i det "røde" scenarie være tale om et fald på 2,06 procentpoint til 14,00 pct., vise EBA's tal. Altså stort set på niveau med Danske Bank.

Men for Nykredit vil den solvensmæssige egenkapital, eller CET-1, tallet, styrtdykke med 5,26 procentpoint til 14,19 pct. Det vil sige, at langt hovedparten af Nykredits nuværende kapitaloverdækning, sammenlignet med Danske Bank og Jyske Bank, vil forsvinde.

”Samlet set er der tale om et godt resultat set med danske øjne. Selv om de store danske banker klarer sig godt, er det dog væsentligt, at der i lyset af de stigende kapitalkrav fortsat er fokus på at opbygge kapital” siger vicedirektør Kristian Vie Madsen fra Finanstilsynet, i en pressemeddelelse.

Italiensk storbank har negativ kapital i stress-situation

Nykredit er ikke den europæiske bank, der bliver hårdest ramt i et stresset scenarie. Den tvivlsomme ære tilkommer den overlevelsestruede italienske storbank Banca Monte dei Paschi di Siena, der i et stress-scenarie vil se sin solvensmæssige egenkapital dykke fa 12,01 pct. til minus 2,23 pct.

Hvis man også tager højde for kommende, men endnu ikke indførte, kapitalkrav, så viser EBA's beregninger, at Nykredit som udgangspunkt er den markant bedst kapitaliserede danske bank, med et CET-1 tal på 19,19 pct., mod 15,48 pct. for Danske Bank, og 16,00 pct. for Jyske Bank.

Men i det stressede scenarie vil Danske Bank og Jyske Bank stadig have et CET-1 tal på henholdsvis 14,02 pct. og 13,99 pct. i 2018, mens Nykredits solvensmæssige egenkapital vil være reduceret til blot 13,86 pct. Med andre ord vil Nykredit umiddelbart gå fra bedst til værst, under de givne stress-forudsætninger.

Ingen tilsynsreaktioner

I en separat pressemeddelelse, hvori også indgår beregninger for Sydbank i EBA's stressscenarie, understreger Finanstilsynet, at der ikke er behov for tilsynsreaktioner i anledning af stress-resultaterne.

Ifølge Finanstilsynets beregninger vil Sydbanks solvensmæssige egenkapital falde fra 14,5 pct. ved udgangen a 2015 til 12,6 pct. i slutningen af 2018, under det hårde stress-scenarie, og med fuld indfasning af kommende kapitalkrav.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.