Investor

Finanstilsynet: Godt resultat af stresstest

Artiklens øverste billede
Jyske Bank. Foto: Jonas Olufsen

De fire største danske bankers balancer er robuste, konstaterer Finanstilsynet, efter at Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, EBA, har gennemført en stresstest af de 51 største banker.

I stresstesten har EBA set på, hvorledes bankernes solvens udvikler sig i et stress-scenarie over nole år frem til 2018. De danske banker er blevet testet for deres modstandsdygtighed under et hårdt tilbageslag i konjunkturerne med negativ BNP-vækst, betydelige fald i priserne på bolig- og erhvervsejendomme samt stigende ledighed. Scenariet er ifølge Finanstilsynet hårdere end ved tidligere stresstest og hårdt i EU-sammenhæng.

I testen opretholder alle fire danske banker, Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Sydbank, en kernekapital på mellem 12,6 og 14,2. For alle banker er der tale om, at de stadig vil have en overdækning i forhold til lovens krav. Også Nordea har været med i testen, og har en væsentlig overdækning i 2018.

- Samlet set er der tale om et godt resultat set med danske øjne. Selv om de store danske banker klarer sig godt, er det dog væsentligt, at der i lyset af de stigende kapitalkrav fortsat er fokus på at opbygge kapital, siger vicedirektør i Finanstilsynet Kristian Vie Madsen ifølge en meddelelse.

Danske Banks kernekapitalprocent opgøres i testen til henholdsvis 17,7 pct. og 14,0 pct. i basis- og stressscenariet mod 16,1 pct. ultimo 2015.

- En egentlig kernekapitalprocent ultimo 2018 på 14 pct. svarer til en overdækning på 3,7 pct.point i forhold til gradvist indfasede kapitalkrav, konstaterer banken i en pressemeddelelse. Marginen i forhold til kapitalkravene beskrives samtidig som "solid."

Jyske Banks kernekapitalprocent falder i stressscenariet til 14 fra 16,1, mens den stiger til 19,8 pct. i basisscenariet. I stressscenariet er der en overdækning på 4,1 pct.point, skriver Jyske Bank, hvis ordførende direktør Anders Dam, mener at resultatet er robust.

- Stresstesten understreger, at koncernens kapitalforhold giver mulighed for at forfølge vores vækststrategi og kapitalpolitik, siger han i en meddelelse.

Også hos Sydbank er man tilfreds med resultatet.

Sydbanks kernekapital falder i stresstesten fra et udgangspunkt på 14,5 til 12,6, mens kapitalkravet er 8,1.

Nykredit er den af de danske banker, hvis kernekapital falder mest i stressscenariet til 14,2 fra 19,4 ultimo 2015, men kernekapitalprocenten ligger stadig væsentligt over kapitalkravet på 10,1.

Nykredit har dog valgt at operere med sit eget kapitalmål.

- En virksomhed som Nykredit kan ikke nøjes med at orientere sig efter de formelle minimumskrav. Vi har i dag et kapitalmål på 17,5 pct., fordi vores vurdering er, at ratingbureauer og investorer vil kræve, at vi har en betydelig buffer til de formelle lovkrav. I det lys viser testen, at Nykredit fortsat er udfordret, når vi under stress kan komme ned på omkring 14 pct., siger Dan Sørensen, bankdirektør og direktør for Kapital i Nykredit.

Også hos Nordea viste stresstesten en overdækning. I det negative scenario faldt Nordeas egentlige kernekapitalprocent fra 16,5 ultimo 2015 til 14,1 ultimo 2018.

- Den negative effekt er sammenlignelig med stresstest med tilsvarende strenge kriterier udført internt og af tilsynsmyndighederne og medfører ingen ændringer af Nordeas kapitalplanlægning eller kapitalmål. Der er ikke et på forhånd fastsat et niveau, som en bank skal nå for at få et godkendt resultat i stresstesten, skriver Nordea i en pressemeddelelse.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.