Investor

Debattør Jonathan Løw ude med riven efter Jan Bech og Morten Albæks investeringsselskab

Investeringsselskabet Voluntas, der blev grundlagt af Jan Bech Andersen og Morten Albæk, har slet ikke gjort det, som virksomheden ellers har slået sig op på, lyder kritikken.

Artiklens øverste billede
To af folkene bag Voluntas, Jan Bech Andersen og Morten Albæk, møder nu kritik for, at deres investeringsselskab ikke lever op til, hvad det har lovet. Foto: Jens Dresling og Michael Hansen

Investeringsselskabet Voluntas beskyldes for ikke at leve op til de værdier om social innovation, som selskabet har prædiket, siden den gik i luften for lidt over et år siden.

Voluntas, der blev stiftet af Brøndby-ejeren Jan Bech Andersen og den tidligere Vestas-direktør Morten Albæk, har nemlig slået sig selv op på, at det ikke er et investeringsselskab, som kun er sat i verden for at tjene penge.

Jovist, der skal tjenes penge, men det skal ske på en meningsfuld måde med fokus på såkaldte social impact-investeringer, har budskabet lydt fra folkene bag Voluntas.

Men budskabet har ikke været andet end »tomme ord« ud fra de investeringer, som Voluntas hidtil har foretaget, lyder kritikken nu fra debattøren Jonathan Løw, der også er iværksætter og rådgiver i autentisk markedsføring.

»Da Voluntas blev lanceret, var jeg begejstret for strategien og målsætningen om at fokusere på investeringer med social impact, for det havde man ikke set før i Danmark. Men nu kan man så konstatere, at Voluntas ikke har investeret i én eneste virksomhed, hvor det sociale aspekt er en del af kerneforretningen. Det er et selvmål i mine øjne, når man har meldt noget andet ud,« siger han.

Indtil videre har Voluntas foretaget tre investeringer i henholdsvis det digitale reklamebureau Vertic, fitnessportalen Nabufit og senest designvirksomheden Ilse Jacobsen.

Ifølge Jonathan Løw skal ovenstående nok vise sig som gode investeringer, ligesom Voluntas har målsætninger om at indføre bæredygtighed i de investerede projekter og have flere kvinder i det øverste ledelseslag. Men social impact-investeringer er det ikke, mener debattøren.

»Bæredygtighed alene er ikke det, man betegner som social impact-investeringer. Voluntas' investeringer er af den gammeldags slags, men er bare blevet pakket ind i bæredygtig kommunikation. Det er ikke social impact, uanset hvor mange gange Voluntas skriver social impact på sin hjemmeside eller forklarer det i medierne,« siger Jonathan Løw.

Iværksætter og rådgiver i autentisk markedsføring, Jonathan Løw, har rettet skytset mod Voluntas.

social impact, og som Voluntas med fordel kunne have investeret i.

GoMore, LifeStraw og Social Foodies er blot nogle af de danske virksomheder med sociale projekter som en del af kerneforretningen, der ville passe med Voluntas' principper, forklarer Jonathan Løw.

Voluntas forstår dog ikke kritikken, da selskabet ikke mener, der eksisterer nogen universel definition på social impact-investeringer.

»Det at diskutere det, er en relevant intellektuel og akademisk øvelse, som vi i Voluntas med glæde deltager i. Vores definition er, hvad vores tre principper også signalerer. Nemlig at hvad enten du investerer i start-ups eller etablerede virksomheder, hvad enten du investerer i virksomheder, der arbejder med social innovation eller ej, så vil dét at øge medarbejdernes mening med det arbejde, de udfører, at gøre virksomhedens værdikæde mere bæredygtig og baseret på grøn energi, og at øge diversiteten i organisationen, både hvad angår køn, nationalitet og kultur, have en indiskutabel positiv indvirkning på de mennesker, der arbejder i virksomheden og på det omkringliggende samfund. Det er det, vi mener, når vi siger social impact. Ydermere viser al evidens, at en investering, der baserer sig på netop de tre fundamentale principper, giver et godt afkast,« skriver Nicolai Ellemann Iversen, Voluntas' kommunikationsansvarlige, i en kommentar til Investor.

I alle de tre investeringer Voluntas hidtil har foretaget, er der blevet underskrevet en aftale, som forpligter virksomhederne til at leve op til Voluntas' principper.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.