Jyske Bank: Fornuftigt træk fra Nordea
Det kan være svært at drive bankforretning i Baltikum, hvis man på egen hånd ikke har den rette størrelse og styrke, og derfor giver det god mening, at Nordea og DNB prøver at få lov til at slå deres aktiviteter i regionen sammen under en ny fælles bank.
Sådan lyder vurderingen hos Thomas Eskildsen, der er aktieanalytiker og dækker banksektoren hos Jyske Bank, over for Ritzau Finans.
- Min fornemmelse er, at det er en region, hvor man ser, at konkurrencen er stigende. Hvis man skruer tiden lidt tilbage, så solgte Danske Bank nogle af sine aktiviteter i Letland og Litauen til Swedbank. Det var Personal Banking enheden, hvilket vil sige, at Danske Bank stadig er tilstede inden for Business Banking, siger Thomas Eskildsen.
- Men det tyder på, at det er en region, hvor det er svært at opnå en skala, sådan at man kan få en lønsom forretning ud af det. Derfor giver det nok god mening, at der er nogen, som forsøger at gå sammen - også i kølvandet af at Swedbank har fået en større og stærkere position i regionen, fortsætter han.
I det seneste årsregnskab fra Nordea fremgår det, at den skandinaviske storbank i 2015 havde et overskud på 91 mio. euro i Baltikum, hvilket var en væsentlig forbedring fra et plus på 26 mio. euro i 2014. Sidste år havde banken desuden udlån for 5,2 mia. euro til virksomheder og 2,5 mia. euro til husstande.
Sammenlignet med samtlige aktiviteter hos Nordea er den baltiske forretning dog meget beskeden, idet Nordea havde et samlet overskud på 2,2 mia. euro i 2015, mens der var udlån for 79,1 mia. euro til virksomheder og 130,6 mia. euro til husstande.
På grund af de baltiske aktiviteters beskedne størrelse i forhold til resten af Nordea-forretningen venter Thomas Eskildsen, at torsdagens nyhed om sammenlægningen mellem den skandinaviske storbank og DNB ikke vil påvirke Nordea-kursen i væsentlig grad. Nordea-aktien sluttede onsdag 1,6 pct. højere til 62,15 kr.
Af torsdagens meddelelse, hvor Nordea fortæller om aftalen med DNB, fremgår det, at de to banker får lige stor stemmeret i den sammenlagte bank, men ejerandelene vil være forskellige og afspejle den relative egenkapitalværdi af deres respektive bidrag til den nye bank ved transaktionens gennemførelse.
Transaktionen er betinget af myndighedernes godkendelse og ventes gennemført i andet kvartal 2017. Begge banker fortsætter deres aktiviteter uafhængigt af hinanden, indtil alle de nødvendige godkendelser er på plads.
Ritzau Finans