Kaos i Danske Bank prestige-projekt: Investeringschefen hældt ud og pengene frosset på ubestemt tid
Danske Invest-kunder i ny satsning må se langt efter deres penge - potentielt i årevis - efter satsning på afrikanske aktier er løbet ind i politisk ustabilitet.
Køb af aktier, der har vist sig svære at komme af med igen, og politisk valuta-uro i Nigeria og Egypten er kommet så meget bag på Danske Invest, at man nu har fyret den eksterne formueforvalter i afdeling Afrika.
Siden slutningen af maj har kundernes penge i afdeling en været frosset fast - og nu lægges strategien altså om, men uden at det betyder nogen klar tidshorisont for, hvornår kunderne kan få deres nu ca. 160 mio. kr. tilbage.
»Vi er kede af den situation, vores investorer er kommet i, og prøver at finde en løsning,« siger Danske Invest-direktør Morten Raste.
Han peger på, at afdelingen altså dels er rendt ind i politisk problemer, dels har købt aktier, der ikke bliver handlet særligt meget:
»Vi kan se, at vi typisk har investeringer i Egypten og Nigeria, og at der er tale om ret lidt likvide valuter, og i Egypten kan vi slet ikke veksle i øjeblikket. Derfor er vi ikke i stand til at udbetale, når investorerne ønsker det, hvis vi skal behandle alle fair og ens. Derfor vil fonden også være lukket indtil vi kan sikre det.«
Afdelingen, der hidtil har været aktivt styret af en eksternt, udenlandske porteføljeforvalter, bliver nu lagt om til en såkaldt passiv fond - altså en fond, der som udgangspunkt skal forsøge at afspejle sit marked bedst muligt.
På sigt vil Danske Invest dog enten fusionere eller afvikle fonden helt. Hvornår det bliver, og kunderne kan få deres penge igen, står dog særdeles uklart.
Hvad er realistisk – skal kunderne berede sig på at vente et eller to år?
»Vi håber at kunne løse det hurtigere, men det handler om internationale valutamarkeder, som ikke er noget vi kan kontrollere. Vi må bare håbe, at vi finder en løsning. Jeg kan ikke binde mig op på et tidspunkt.”
Har I fejlvurderet hvor svært et marked, I har kastet jer ud i?
»Vi er selvfølgelig kede af, at vores investorer er kommet i den her situation. Afdelingen skaffede fornuftigt afkast i starten, men så kom der nogle store politiske ændringer, og det er forhold, vi dybest set ikke er herrer over, der har spillet ind,« siger Morten Rasten.
Også konkurrenterne i Sydinvest har i en periode haft lukket for handel med deres Afrika-afdeling, men foreningen, der har satset markant mindre på Nigeria og Egypten, åbnede igen for en måned siden.