Investor

Superligaens vindere (og tabere) på børsen og bundlinjen

Analyse: Brøndby ligger nok nummer et i tabellen, men på en række nøgletal halter man voldsomt efter konkurrenterne, viser halvårsresultaterne for Superligaens fem børsnoterede klubber.

Artiklens øverste billede
Foto: Lars Poulsen

Tre af de fem børsnoterede klubber i Superligaen ligger i disse dage a point i toppen af den 14 hold store liga, mens ét ligger helt i bunden - og så er der AGF.

Med regnskaber fra fire ud af fem børsnoterede Superliga-klubber de seneste dage har Finans Investor kigget lidt på nogle af nøgletallene i regnskaberne.

Artiklen fortsætter under grafikken. Brug drop down-menuen til at skifte mellem nøgletal.

Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup, Polfoto.

AaB har efter nogle turbulente år tidligere i årtiet, hvor bl.a. satsninger på ejendomme og sportsbutikker kostede dyrt, under direktør Stephan Schors gået hårdnakket efter en ren og balanceret fodboldforretning.

Og renser man for et solidt transferresultat på 12,5 mio. kr. og nogle investeringer i forretningen, der trækker den anden vej, er den balancerede fodboldforretning der stort set. AaB står nu med et halvårsregnskab, der viser et plus på 10,9 mio. kr.

De fleste investorer ville nok vægre sig ved en forrentning, hvis erklærede formål næsten synes at være ikke at forrente egenkapitalen, men med den mildest talt volatile historik, både AaB og de andre børsnoterede fodboldklubber har haft, er den stabile udvikling med en rendyrket fodboldforretning som motor nærmest et mindre mirakel.

Foto: Christian Klindt Sølbeck, Polfoto

I Brøndby er halvårsregnskabet nok at betegne som lidt af en mellemregning, om end en ganske kedelig en af slagsen. Mens der for indeværende er sportslig succes på banen for klubben, så handler regnskabet mest om oprydning, frasalg og det, der venter.

Man kan således læse, at egenkapitalen igen er ved at blive barberet ned af tab på indtil nu 30 mio. kr. i 2016 - der er 33 mio. kr. tilbage af egenkapitalen. Kassen er med lidt over en halv mio. kr. i likvider tom.

Begge grumme fakta peger dog også mod dels klubbens salg af venstreback Riza Durmisi til Betis Sevilla - med en nettogevinst på 17 mio. kr. - og dels et lån på 7 mio. kr. fra storaktionær Jan Bech Andersen, der nu har lånt klubben 25 mio. kr. Altså, der er penge i kassen igen. For nu. De penge skal nemlig tilbagebetales senest i 2017, men ventes nok i vid udstrækning konverteret til aktier - måske sammen med yderligere lån - når Brøndby foretager (endnu) en kapitaludvidelse, formentlig ud på efteråret.

Det er nok også den usikkerhed om fremtiden og det mulige potentiale, der betyder, at Superligaens førerhold handler til en markedsværdi på mere end tre gange egenkapitalen, mens en relativ gældsfri klub som AaB kan købes til 72 ører på kronen.

Spørgsmålet er så, om Brøndbys halvårsregnskab viser en klub, der kan tjene penge, hvis bare den bliver rekapitaliseret? Omkostningerne er beskåret markant i forhold til for et år siden, men mere bekymrende følger også omsætningen med ned i samme tempo.

Som med salg og lån efter balancedagen melder klubben også om en ny hovedsponsoraftale næste år, uden dog at antyde hvad den bringer ind. Halvårsregnskabet reflekterer selvfølgelig ikke den succes, klubben har haft i sensommeren, men umiddelbart er det stadig svært at se en balance mellem indtægter og udgifter ret forude.

Foto: Lars Poulsen

Hos FCK satsede selskabets nok største interessent sidste år stort på at få sendt klubben tilbage i det fineste, europæiske selskab.

Som nøgletallene viser er FCK-forretningen, som under paraplyen Parken Sport & Entertainment også inkluderer ejendomme, en fitness-kæde og to Lalandia-feriecentre, på mange måder en kæmpe i forhold til resten af ligaen.

Omsætningen på vel over en halv milliard er næsten præcis 11 gange så høj som Brøndby IF's, markedsværdien er mere end syv gange højere - og den rentebærende gæld er 23 gange så stor som ærkerivalernes.

De sidste tal er afgørende i den satsning, FCK's absolut største kreditor, storbanken Nordea, finansierede uden om driftsindtægterne sidste sommer: Dels opkøbet af Parkens tidligere frasolgte kontortårn, men også en markant forstærkning af truppen - ifølge den tyske transferstatistik side Transfermarkt et nettokøb på 40 mio. kr. med tilhørende lønudgifter hen over sommeren - der også betød at nettogælden blev øget i stedet for nedbragt sidste år.

Den satsning - et lån på størrelse med AaB's markedsværdi - giver i dag i den grad valuta, efter klubben op til halvårsregnskabet kunne melde ud, at pladsen i Champions Leagues gruppespil er ca. 200 mio. kr. værd.

Dermed kan fodbolddelen af FCK for første gang i flere år give Nordea et håb om, at gælden kan nedbringes substantielt.

Foto: Tobias Nicolai, Polfoto

Silkeborg IF Invest A/S er et ejendomsselskab. Nej, det er ikke en joke: Silkeborgs fodboldklub er med halvårsregnskabet nu formelt omdannet til et datterselskab til den primære forretning, et middelstort og bedømt på halvårsregnskabet, relativt solidt ejendomsselskab.

Fodboldforretningen halter dog også på bundlinjen en anelse, og trækker lige akkurat det samlede halvårsresultat for koncernen i minus, på trods af at der ikke er brugt frygteligt mange penge på af forstærke truppen umiddelbart efter oprykningen til superligaen; i hvert fald får man næppe mange fodboldspillere for det nettotransfertab på 5.000 kr., Silkeborg har anført.

Usikkerheden ved fodboldholdets perspektiver efter flere nedrykninger over det sidste årti er muligvis også en af de vigtigste grunde til, at Silkeborg er har klart den billigste egenkapital at købe på børsen: Bare 49 øre koster det at købe en krones egenkapital i selskabet.

Til sammenligninger koster egenkapitalen hos FC København, der også har betydelige ejendomsværdier på en halv mia. kr. indeholdt i aktiverne, 79 øre for en krone.

SØLBECK CHRISTIAN KLINDT

I AGF er man klar til succesen. Eller altså, det var man i hvert fald i februar, hvor Aarhus Elite A/S aflagde seneste regnskab af et forskudt regnskabsår.

De næste tal lander først i slutningen af september efter planen, men status inden et forår, der bød på modgang i ligaen men også pokalfinale, var også en forretning, der bare mangler noget benzin. Transferaktiviteterne var i balance og gælden barberet pænt ned - men en række mindre underskud har også løbende sendt egenkapitalen ned.

En stærkt stigende omsætning efter genfødslen i superligaen kan dog hjælpe på det - men om pengene så er brugt på at forstærke truppen siden da er svært at svare på.

AGF har nemlig ikke udsendt en fondsbørsmeddelelse om et eneste spillersalg siden februar, selv om en optælling på viser i hvert fald seks betydende tilgange til truppen, og to nylige, markante spillersalg.

AGF, der for nylig med mindre succes spillede mod Brøndby IF, har i øvrigt et interessant sammenfald med vestegnsklubben, hvor man klart skiller sig ud fra Superligaens øvrige, børsnoterede klubber: Med en pris for en krone af egenkapital på lidt over to kr. er Brøndby og AGF de eneste klubber, der handles til en værdi over deres egenkapital.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.