Fondsbørsen er sådan lidt "bob-bob" omkring regeringens store plan
Regeringen får bl.a. ros for at lægge op til ens beskatning af danske og udenlandske investeringsprodukter, men beskatningen er stadig for kompleks.
Regeringen løftede i går sløret for sin 2025-plan, der bl.a. indeholder tiltag, som vil gøre det mere attraktivt at investere. Regeringen lægger bl.a. op til, at den lave skattesats på aktieindkomst bliver sænket fra 27 til 25 pct. i intervallet 0 - 51.700 kr., mens den vil indføre en ny skattesats for beløb i intervallet 51.700 - 150.000 kr., mens der er lagt op til, at satsen for beløb over 150.000 stadig skal ligge på 42 pct.
Samtidig lægger regeringen op til, at en positiv kapitalindkomst, som overstiger 42.800 kr. ikke skal indgå i topskattegrundlaget. På Fondsbørsen bliver forslaget hilst velkommen med en karakter på to af tre mulige stjerne.
»Det er vigtigt at politikerne har blik for, at aktieinvesteringer skaber vækst og arbejdspladser. I dag falder alt for mange SMV'er i investeringskløften, når de vil hente kapital på aktiemarkedet. Som det er i dag, kvæler den høje skat på aktieinvesteringer væksten i danske SMV'er og begrænser jobskabelse i Danmark,« lyder det fra Bjørn Sibbern, der er adm. direktør i Nasdaq København.
Ud over en lavere beskatning har regeringen også lagt op til, at der skal afsættes 60 mio. kr. til at gøre ligestille beskatningen af udenlandske investeringsprodukter såsom de såkaldte ETF'er og danske investeringsforeninger.
»De nuværende skatteregler kan udgøre en barriere for, at danskere sparer op via udenlandske investeringsinstitutter, da disse ofte bliver beskattet hårdere end tilsvarende danske investeringsinstitutter. Det begrænser konkurrencen i investeringsfondsbranchen,« skriver regeringen i sin 2025-plan.
Denne del af planen er også med til at trække karakteren fra Fondsbørsen op.
»Regeringen skal også have point for at ville ligestille beskatningen af udenlandske ETF’er med danske investeringsforeninger. Det er et skridt i den rigtige retning, og det er vigtigt, at danske opsparere har de bedst tilgængelige muligheder for risikospredning gennem eksempelvis ETF'er,« siger Bjørn Sibbern.
Men hvad trækker så ned i karakteren? Det gør den samlede kompleksitet af skattereglerne.
»Det er altså ærgerligt, hvis vi ikke får skåret kompleksiteten ud af den danske skattemodel, som danske investorer og opsparere i dag mødes af. Her havde vi gerne set en enkel, flad beskatning af alle værdipapirer, sådan som man f.eks. ser det i Sverige. En pragmatisk løsning her kunne være en Aktiesparekonto. Det er en administrativ lettelse, der beskatter alle papirer ens, og hvor al skat indberettes automatisk, så både stat og investor undgår fejl og bøvl.«