Jyske Bank anbefaler stadig shitstorm-ramt firma
Et stort prishop på allergi-produktet EpiPen har ført til et stort ramaskrig i USA. Det får dog ikke Jyske Bank til at trække sin købsanbefaling tilbage.
Jyske Bank vakler ikke, trods det faktum at medicinalselskabet Mylan Pharmaceuticals lige nu er lagt for had af mange i USA. Jyske Bank anbefaler nemlig stadig at købe aktier i Mylan og tror endda, at medicinalselskabets aktie vil stige med over 19 pct. i løbet af de næste 12 måneder.
»Mylan er et af verdens største selskaber inden for kopimedicin, og det er et marked, der ventes at vokse betragteligt i de kommende år. Derfor er Mylan fortsat en attraktiv virksomhed at investere i. Det er især virksomhedens relativt lave prisfastsættelse, der gør den attraktiv,« siger Robert Jakobsen, der følger Mylan som senioranalytiker i Jyske Bank.
Mylan Pharmaceuticals og dets topchef Heather Bresch er lige nu omdrejningspunkt for megen vrede i USA, da selskabet for nylig har sat prisen op på adrenalin-pennen EpiPen, der bruges til alvorlige allergiske anfald, så en pakke med to penne nu koster omkring 4.000 kr.
Prisen på EpiPen er steget med over 400 pct. på syv år, og den seneste prisstigning var den 15. af slagsen siden 2009. Samtidig er Heather Breschs løn ifølge Forbes steget med 671 pct., siden Mylan Pharmaceuticals overtog EpiPen-produktet i 2007.
Prisstigningen førte hård kritik med sig i de amerikanske medier og på de sociale medier, ligesom præsidentkandidat Hillary Clinton har kaldt Mylans prisstigninger for skandaløs.
Men selvom Mylan lige nu er genstand for meget had i USA, har det ikke rokket ved analytikernes syn på virksomheden. Nøjagtigt som Jyske Bank anbefaler de fleste af de analytikere, som følger Mylan, at købe aktier i virksomheden. Gennemsnitligt tror analytikerne, at Mylan-aktien vil stige med 38 pct. det næste år.
Sådan fordeler analytikernes anbefalinger sig på Mylan-aktien:
Køb | Sælg | Hold |
13 | 0 | 9 |
Robert Jakobsen har en forklaring på, hvorfor analytikerne ikke dropper at anbefale Mylan-aktien i en tid, hvor virksomheden er i negativt fokus.
»Mylan er blevet billedet på et generelt problem i medicinalindustrien. En række virksomheder har også hævet priserne på deres produkter. Så det er mere systemet, den er gal med end Mylan. Det spiller også ind på vores vurdering af Mylan, at virksomheden har ageret hurtigt på den nuværende kritik og har lanceret et billigere alternativ,« siger han med henvisning til, at Mylan har tilbudt kunderne rabatkort på op til 300 dollars, ligesom lavindkomstgrupper kan få særlige rabatter.
Det har dog ikke ændret på det faktum, at Mylan har fået tæsk på fondsbørsen den seneste tid. For året er aktien faldet med 22,5 pct., hvoraf over 10 pct. af faldet er sket den seneste måned.