Nordea: Trump-sejr vil udløse økonomisk kaos
Hvis Donald Trump bliver USA's næste præsident, vil det skabe økonomisk usikkerhed i store dele af verden, vurderer Nordea.
»Går vi ud fra, at Hillary Clinton vinder pladsen i Det Hvide Hus ved valget i november, forbliver vi optimistiske, i troen på at den amerikanske økonomi vil fortsætte bedringen næste år og i 2018.«
Sådan indledes en rapport, som Nordeas chefanalytiker, Johnny Bo Jakobsen, har offentliggjort tirsdag. Herefter tager rapporten en drejning.
»Vinder Donald Trump til gengæld, ser udsigterne helt anderledes ud med en økonomi, der vil lide skade langt ud over den amerikanske grænse.«
Nordea frygter, at en sejr til republikanerenes præsidentkandidat vil føre til en svagere amerikansk økonomi med færre arbejdspladser, højere arbejdsløshed og potentielt større uroligheder på de finansielle markeder. Noget, der ikke kun vil ramme USA, men hele verdensmarkedet.
Johnny Bo Jakobsen kalder udsigterne for den amerikanske økonomi »tåget«. En tåge, som først vil lette, når valget er overstået. Og når det sker, er der særligt et spørgsmål, chefanalytikeren ser frem til at få besvaret.
»Nøglespørgsmålet - også for verden uden for USA - er, hvor meget USA vil vende sig indad efter valget,« skriver Johnny Bo Jakobsen.
Her vil Hillary Clinton kunne bringe mest kontinuitet, mens Trump efterlader mange åbne spørgsmål og usikkerheder, vurderer chefanalytikeren.
Især Donald Trumps ideer om en handelsmur og et stop for indvandringen vil skabe uroligheder. Selv om han formentlig ikke kan få sine mest yderligtgående forslag stemt igennem i kongressen, vurderer Nordea, at usikkerheden alene vil kunne gøre skade på økonomien og investorsegmentet.
Selv Donald Trumps personlighed kan få konsekvenser for økonomien, hvis han bliver valgt.
»En anden faktor, som bliver lagt oven i de andre bekymringer, er Trumps personlighed, som mange mener, gør ham uegnet til at være præsident. Det kan gøre det mere kompliceret for de globale ledere at blive enige om et fælles modsvar til ny global finansiel ustabilitet, når der bliver brug for det,« skriver Johnny Bo Jakobsen.