Investor

ATP står til at tjene knap 2,5 mia. kr. på investering i Nets

Artiklens øverste billede
Adm. dir. i ATP Carsten Stendevad. Foto: Stine Bidstrup

Når betalingsselskabet Nets senere på måneden går på børsen herhjemme, står den ene af de eksisterende ejere, pensionsselskabet ATP, til at tjene i underkanten af 2,5 mia. kr. på sit aktiesalg og afkastet fra et særligt lån.

Det kan beregnes på baggrund af Nets' prospekt, der blev offentliggjort tirsdag.

I forhold til det særlige lån bunder fortjenesten i de 3,3 mia. kr., som ATP stillede til rådighed i 2014 i forbindelse med, at selskabet sammen med de to andre ejere, Bain Capital og Advent International, overtog Nets.

I prospektet står der, at ATP får 14 pct. i rente på lånet, hvis løbetid er på tre år og dermed oprindeligt ville løbe indtil omkring næste sommer. Men det fremgår imidlertid også, at pensionsselskabet får rentebetaling for hele lånets løbetid, selv om det bliver indfriet efter to år og tre måneder.

Det betyder, at ATP får udbetalt 478 mio. kr. for de renter, der ellers ville være løbet på i lånets restløbetid. Dermed kan den effektive årlige rente gøres op til 19,66 pct. for pensionsselskabet.

Ifølge prospektet er lånet opgjort til 4.246 mio. kr. per 30. juni, og for perioden frem til nu er gælden vokset med yderligere 146 mio. kr. Ved indfrielsen får ATP dermed tilbagebetalt 478 mio. kr. plus 4.246 mio. kr. plus 146 mio. kr. eller i alt 4.780 mio. kr. svarende til en fortjeneste på 1.570 mio. kr., når det oprindelige lånebeløb på 3.300 mio kr. trækkes fra.

Dertil kommer ATP's salg af aktier i forbindelse med børsnoteringen af Nets. Ifølge prospektet sidder pensionsselskabet på lidt flere end 8,1 mio. aktier i Nets, hvilket svarer til 5 pct. af aktiekapitalen.

Forudsat, at Nets-aktierne sælges til 145 kr., som ligger midt i udbudsintervallet, vil ATP's aktier være 1.178 mio. kr. værd. ATP købte i 2014 aktierne for 300 mio. kr. og tjener dermed 878 mio. kr. på posten.

Samlet giver det ATP en fortjeneste på 2.448 mio. kr.

Hos ATP påpeger administrerende direktør Carsten Stendevad, at Nets endnu ikke er gået på børsen, og at det derfor er svært at forholde sig særligt konkret til det milliardstore afkast, som pensionsselskabet har i udsigt.

- Men hvis det går, som du nævner, så bliver det en fantastisk investering for ATP's medlemmer - og nok en af de bedste vi har lavet her i Hillerød i forhold til, hvor meget vi har tjent, hvor hurtigt vi har tjent det, og hvilken risiko vi har taget, siger Carsten Stendevad.

Tidligere har pensionsselskabet tjent godt på lignende investeringer - eksempelvis da ATP solgte aktier i Dong Energy i forbindelse med energiselskabets børsnotering i løbet af den seneste sommer.

Investeringen i Dong Energy endte med at give ATP et afkast på omkring 4 mia. kr., og ifølge Carsten Stendevad er pensionsselskabet ikke afvisende over for lignende investeringer i fremtiden.

- Det kunne jeg godt forestille mig. På den ene side kan man sige, at de her to investeringer er ret små i forhold til vores balance på 800 mia. kr.

- Men det er klart, at med to så store afkast - det er jo næsten 6,5 mia. kr. tilsammen - så har det virkelig rykket i vores overordnede afkast. Så svaret må være ja. Hvis sådan nogle muligheder byder sig, så vil vi være meget interesserede. Men det er ikke noget, vi har et budget for, og som vi ved, at vi skal i. Men det er noget, vi altid ligger på lur efter, forklarer Carsten Stendevad.

Ritzau Finans: Behøver det udelukkende at være danske selskaber?

- Nej, det behøver det ikke. Men det skal helst være situationer, hvor det er naturligt med ATP som ejer. Det er klart, at de her to selskaber var vigtige, danske infrastrukturer, som vi kendte rigtig godt og derfor var trygge ved at gå i med ret store beløb, svarer ATP's administrerende direktør.

Nets bliver efter planen noteret 27. september på fondsbørsen i København.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.