Investor

Sådan bliver du med (næsten) garanti millionær på aktiemarkedet

Tid, disciplin og en anelse held er alt, der skal til, hvis du vil tjene millioner på at investere.

Vil du have råd til badeferie som pensionist, kan det betale sig at investere. Foto: Colourbox

»Renters rente er den stærkeste kraft i universet.«

Sådan menes den tyske fysiker Albert Einstein at have sagt. Og for en mand, der grundlagde relativitetsteorien, er det ikke småting.

Einstein eller ej. Renters rente er hovedårsagen til, at man selv med relativt beskedne årlige afkast kan skabe en formue. Hvis altså man har tid nok. Mange investorer har en tendens til at tro, at de skal have tocifrede afkastprocenter, før det batter. Men selv med et markedsafkast kan man skabe sig et millionoverskud, der til sidst vokser med flere hundredetusinde kroner om året, viser Finans' beregninger.

Man behøver altså ikke at satse med høj risiko i forsøget på at slå markedet. Hvis man kan, er det godt, men undersøgelser viser, at mange fejler. Selv de professionelle.

Sådan hvordan gør man? Der er alle mulige forbehold. Verden kan styrte sammen. Ingen ved, hvad der sker i morgen osv. osv. osv. Vi har historien at gå ud fra, så det gør vi. De seneste 30 år har aktieindekset MSCI World givet et af kast på 390 pct. Eller et gennemsnitligt årligt afkast på 5,44 pct.

MSCI World afspejler udviklingen på aktiemarkederne i hele verden, og derfor anses det som en af de sikreste investeringer på aktiemarkedet. Hvis en sektor, et selskab eller en verdensdel falder, vejer alle de andre sektorer, selskaber og verdensdele op. Omvendt får man heller ikke de tårnhøje afkast, som man kan være heldig at få ved at håndplukke.

Man kan investere i MSCI World med lave omkostninger, så lad os sige, at de næste 30 år går nogenlunde på samme måde. Så vil dit årlige afkast blive minimum 5 pct. efter omkostninger.

Du har 30 år, en startkapital på 10.000 kr. og mulighed for at lægge 3.000 kr. til side om måneden. I løbet af de 30 år øger du kun indbetalingerne i takt med inflationen, lad os sige, den er på 1,5 pct.

Hvis du ikke investerer pengene, vil du efter 30 år have 1,26 mio. kr. stående på din konto. Investerer du derimod pengene og får et årligt afkast på 5 pct., vil renters rente betyde, at formuen vil være vokset til 2,79 mio. kr. Altså løber renteindtægterne alene op i 1,53 mio. kr.

Til sidst er renters rente så stærk, at renteindtægterne fra det 29. år til det 30. år er på 131.000 kr. Lader vi investeringen løbe yderligere 10 år, vil formuen være næsten fordoblet fra de 2,79 mio. kr. til 5,2 mio. kr.

Er man mere risikovillig, og får man succes med et årligt afkast på 8 pct., vil man på 40 år have indskudt 1,77 mio. kr. Men formuen vil med renters rente løbe op i 11 mio. kr.

Og 50 år - f.eks. fra man er 25 år til 75 år - vil et årligt afkast på 5 pct. give en formue på 9,2 mio. kr., mens et afkast på 8 pct. vil give 24,7 mio. kr.

Er man en superinvestor, der laver 15 pct. i afkast år efter år, vil man efter 50 år have intet mindre end 311 mio. kr.

Med denne lommeregner kan man selv lave regneeksempler: Thecalculatorsite

Læs også
Top job