Investor

Fem tegn på solskin på morgenbordet til 2021?

Dagens kommentar er en buffet af næringsrige temaer, mange investorer vil have godt af at orientere sig i forhold til.

Artiklens øverste billede
Teis Knuthsen er investeringsdirektør i Saxo Privatbank.

Tydeligt økonomisk opsving i gang…

Det første tema er det centrale spørgsmål om, hvorvidt der er et økonomisk opsving i gang. Til det er svaret ja, ubetinget. En perlerække af tidlige økonomiske indikatorer understøtter til fulde at global økonomi er i et opsving, uanset om vi betragter industriel aktivitet eller det vedvarende fald i arbejdsløshed stort set alle steder. Det er fortsat min vurdering, at mange offentlige institutioner som Federal Reserve, ECB, OECD m.fl. undervurderer styrken af dette opsving, men set fra finansmarkederne er dette opsving dog en vigtig faktor bag de seneste måneders positive udvikling.

… men accelerationen topper nu

Når det er sagt, så må man også forvente, at opsvingets karakter vil skifte i de kommende måneder. Vi kan ikke forvente den samme grad af acceleration i styrken af opsvinget fremadrettet, der ligeledes vil være mindre overraskende for såvel økonomer som investorer. I USA, for eksempel, er ISM-barometeret for industriaktivitet oppe omkring 58 (neutral er 50), og det varer normalt ikke længe, førend at accelerationen i væksten vil bremse noget op. Dette er ikke ensbetydende med en vækstopbremsning, blot at løfteraketterne bag det tidlige opsving snart er brændt ud.

Stigning i samhandel viser at globalisering ikke er passé

Hvis dette kan synes som en skuffelse, så skal man dog samtidig glæde sig over hvor bredt baseret dette opsving virkelig er. I 2016 var det populært at mene, at globalisering var et overstået kapitel, og at Brexit og Donald Trump i fællesskab ville føre til lukkede grænser og mindre samhandel. Faktum er dog, at værdien af den globale handel aldrig har været større end netop nu, og at en kraftig acceleration i ikke mindst eksporten fra store asiatiske økonomier som Kina, Taiwan og Indonesien snarere end at understøtte globaliseringens død fortæller os, at samhandlen på tværs af verden er i vækst.

Populisme er … populært

Drog du et lettelsens suk efter det hollandske valg i sidste uge, så er det forståeligt men nok ikke rationelt. Et tværsnit af politiske temaer i f.eks. Danmark, Sverige, Holland, Frankrig, Italien og England understreger at ”populisme” ikke er noget man blot skal pege fingre af, idet det grundlæggende budskab er, at status quo ikke er en god løsning for mange vælgere. Det er ikke kun i Danmark at SKAT ikke inddriver skat, at posten ikke deler post ud, at togene kører bus og at Arbejdstilsynet har et dårligt arbejdsklima, som det meget morsomt blev påpeget i en blog for nylig. Derfor bør man indstille sig på, at den aktuelle politiske protestbevægelse er et blivende tema disse år. Men som mange investorer også måtte sande i 2016, så skal man være varsom med at lade politik fylde for meget. Finansmarkederne styres i det daglige af frygt og grådighed, og på længere sigt af vækst, inflation og indtjening. Ind i mellem påvirker politikere dette, men som oftest ikke.

Det vender i 2021 … måske

Det rigtig søde indslag på denne buffet er et forsigtigt bud på, hvor længe vi kan fastholde et egentligt bull marked. I sidste uge krydsede ledende amerikanske indikatorer den gamle top fra 2006 (se figur). Ser vi på de seneste 40 år i USA, så er mønstret at der er gået mellem fire og otte år fra et sådant kryds til den næste økonomiske recession (de grå søljer i figuren). Holder dette, skal vi således frem til 2021 før korthuset falder sammen, og den store regning for tidens uansvarlige pengepolitik og voldsomme gældsopbygning for alvor skal skrives. Indtil da vil det gå mere op end ned.

Velbekomme!

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.