Her er 11 uetiske investeringer, der alle har givet højt afkast
Producenter af atomvåben har det seneste år klaret sig væsentligt bedre end det generelle aktiemarked.
Med en investeret formue på 6.380 mia. kr. fordelt på flere end 9.000 virksomheder verden over kan det være svært at finde et større selskab, som den stenrige norske oliefond ikke har aktier i. Der er dog selskaber, man nægter at smide penge i. Dem, oliefonden finder uetiske.
Det er eksempelvis virksomheder, der lever af at producere kulbaseret energi, klyngebomber, tobak og atomvåben. Eller virksomheder, der ikke overholder menneskerettigheder, skader miljøet, er korrupte eller på anden vis er uetiske.
Der er ikke kun tale om mystiske selskaber i investeringsmæssige ulande. Listen tæller virksomheder som Daewoo, Wal-Mart, Swedish Match og Boeing Co., og en stor del af dem befinder sig i USA eller Europa.
Men når Norges oliefond går uden om disse selskaber, går fonden også glip af muligheden for nogle gode afkast. For de investorer, der ikke bekymrer sig om, hvorvidt investeringerne er etiske, har det historisk eksempelvis været en god forretning at investere i selskaber, som har del i produktionen af atomvåben.
Det seneste år er de globale aktier steget ca. 20 pct., når man omregner til danske kroner. Af de 11 selskaber, der er med til at producere atomvåben på den norske liste, har kun tre selskaber underpræsteret i forhold til globale aktier. Flere har præsteret langt bedre.
Her er de 11 producenter af atomvåben på Norges Oliefonds liste, og hvordan de har klaret sig det seneste år:
- Aerojet Rocketdyne Holdings, USA, +40 pct.
- Airbus Group, Holland, +24 pct.
- Boeing Co., USA, +49 pct.
- BWX Technologies, USA, +52 pct.
- Honeywell Int., USA, +19 pct.
- Jacobs Engineering, USA, +36 pct.
- Lockheed Martin, USA, +28 pct.
- Northrop Grumman, USA, +26 pct.
- Orbital ATK, USA, +20 pct.
- Safran, Frankrig, +17 pct.
- Serco, Storbritannien, +8,6 pct.