Investor

Er det værre eller bedre?

Artiklens øverste billede
Jens Schjerning, cheføkonom Agrocura

Jeg har tidligere vist, at vi igen har en stor aktieboble, men som sagtens kan strække sig op til to år endnu. Desuden stiger ejendomspriserne langt mere end inflationen (reallønnen), hvilket er usundt og på samme måde skaber nye bobler. Årsagen hertil findes i den lave rente og centralbankernes pengepolitik.

Siden finanskrisen har vi som mennesker opsparet massevis af likviditet. Flere og flere banker kræver nu, at indlånene betaler en rente for at have penge stående. Vi bliver alle sammen presset ud i investeringer, såsom bolig- og aktiemarkedet. Vi kan se at afkastet på boligprojekter også falder markant. Min ekspertise ligger indenfor landbrugssektret og her handles afkastet på jord flere steder i Europa helt nede på 1,00-1,50%, hvilket er historisk lav og helt ude af trit med virkeligheden. Der er ingen buffer i regnestykket. Det er igen en jordprisboble (f.eks. Tyskland, England, Holland mv.), dog ikke Danmark. Hvis aktiekurserne og ejendomspriserne to år endnu bare får lov til at stige hæmningsløst, så kan vi jo reelt tale om en situation der måske er værre, end den vi så forud for sidste krise.

Timing – recession

Det er de amerikanske ledende indikatorer på kvartalsbasis der forudsiger høj- og lavkonjunktur. Vi kan konstatere, at de ledende indikatorer har toppet cyklisk i år 2015 og er på vej ned (se grafen). Kurven skal under ligevægt (0-linjen), før vi med sikkerhed kan sige, at en recession er forestående indenfor to til syv kvartaler. Teoretisk har de ledende indikatorer en værdi på pt. 0,87. Jeg er gået tilbage historisk for, at finde tilsvarende værdi i forhold til hvor hurtigt tallet kan falde til 0.

Det hurtigste er faktisk sidste recession med tre kvartaler. Det vil sige, at omkring næste forår 2018 kan vi have forecastet på lavkonjunktur. Hertil skal vi så lægge de to kvartaler, hvorved en amerikansk recession tidligst kan se dagens lys efterår 2018. Men normalvis tager det endnu længere tid for de ledende indikatorer, at komme ned til 0-linjen. Det kan sagtens tage to år og hertil skal vi så ligger to til syv kvartaler. Derved kan en recession lige såvel først være i år 2020. Det betyder, at nuværende højkonjunktur sagtens kan vare nogle år endnu og dermed er der risiko for, at prisboblerne kan få lov til at udvikle sig.

Maler til besindighed

Teorien via de ledende indikatorer viser tydeligt, at vi befinder os i den sidste fase af denne højkonjunktur. Her skal vigtige strategiske beslutninger træffes. Det handler nu mere om polstring af likviditet, frasalg af aktiviteter der ikke er kerneforretninger, optimering af belåning og hjemtagning af friværdi belåning. De fleste virksomhedsejere vil fortsat, de kommende to år, opleve en god indtjening.

Det er vigtigt, at pengene ikke bare fuld og hæmningsløst investeres i nye projekter, hvor balancen stiger meget og soliditeten falder, idet virksomheden bliver sårbar i næste recession. Vi har set alt for mange eksempler på, hvor hurtigt en velkonsolideret virksomhed kan blive nødlidende. Mangler du sparing på overstående i forhold til dine overvejelser, så kontakt os gerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.